Familjen Stede vill bli fler. Nu söker de efter en äldre person som vill ta del av gemenskapen.

Familjen Stede vill bli fler. Nu söker de efter en äldre person som vill ta del av gemenskapen. Foto: Privat

Sökes: En mormor eller morfar som vill vara en del av Georges familj

"Här finns plats i både huset och hjärtat"

KIVIK. Med barn både i Kivik och Wien och ett jobb som kräver mycket tid iväg söker sjökaptenen George Stade en ny familjemedlem. "En mormor eller morfar som kan vara här och ta hand om barnen när jag är iväg hade varit toppen", säger han.

Sedan 2014 kan sjökaptenen George Stade titulera sig Kiviksbo på heltid, i alla fall nästan. I villan på gatan där han spenderade sin barndoms somrar bor han tillsammans med sina fyra barn 16, 12, 8 och 5 år gamla, alla dagar då han inte är i väg och jobbar eller spenderar tid med sitt femte barn som bor i Österrike.

– Helst av allt hade jag varit hemma med mina barn varje minut och aldrig gett mig iväg, men så funkar inte riktigt livet. Jag har många munnar att mätta och måste arbeta och i mitt yrke innebär det ibland långa resor, förklarar han.

Barnens mamma, som också bor i Kivik, har George god kontakt med men ibland känner han att han ändå skulle behöva en extra person i sitt liv för att få ihop livspusslet.

– Fram tills i våras hade jag en au pair, vilket fungerade jättebra, men när hon slutade kom jag att tänka på att det hade varit fint att kunna knyta någon äldre person till familjen. Varför skulle inte vi kunna få ha en mormor eller morfar i vårt liv, säger George, som i slutet av sommaren tog mod till sig och skrev en kontaktannons.

Foto: Skärmklipp Facebook

Då Blocket inte tillåter den typen av annonser la han ut den på den lokala Facebooksidan för Österlen och responsen lät sig inte dröja.

– Det har kommit in en handfull konkreta förslag, men många har hört av sig bara för att berätta vilket fint initiativ de tycker att det är, berättar George.

Det som förvånar George är att många tycker det är ett så udda förslag.

– Det känns som att folk tycker det är oortodoxt. Jag ser det inte så. I min värld är det inte så konstigt att man i ett samhälle hjälps åt och har flera olika relationer. Det finns säkert många äldre som sitter ensamma som gärna vill vara del av en familj och hemma hos oss finns plats både i huset och i hjärtat.

I sin annons skriver George att ett framtida samarbete kan se ut på olika sätt.

– Kanske är det någon som bor längre bort som vill flytta in oss oss eller någon i närheten som kan ha sitt eget hem som bas. Jag är öppen för allt.

Hittills har George varit i kontakt med en kvinna som anmält sitt intresse och planen är att han ska träffa fler inom det närmsta.

– Som det ser ut nu är det bara kvinnor som hört av sig, men för min del kan det lika gärna vara en man, säger George, som är vid gott mod att familjen kommer hitta precis rätt.

– Det är jag helt säker på, säger han.

Publicerad 22 September 2019 00:00