Räddningschef Leif Hylander ser fram emot att äta middag med kungafamiljen på fredag.

Räddningschef Leif Hylander ser fram emot att äta middag med kungafamiljen på fredag. Foto: Perstorps kommun/Privat

Hyllad räddningschef fick inbjudningskort från kungen

"Jag visste inte ens att jag hade blivit nominerad"

PERSTORP.

I somras kom Perstorps räddningschef Leif Hylanders fru in med ett brev i handen. Hovet stod som avsändare och paret förstod genast att det inte var ett vanligt fönsterkuvert.– Vad fasiken är detta, tänkte jag, säger Leif Nylander som visade sig ha blivit utvald till en av omkring 200 personer som får gå på årets Sverigemiddag med kungafamiljen.

Av
Fredrika Karlsson

Sverigemiddagarna infördes 2013 då kungen firade 40 år som statschef. Genom middagarna vill Kungafamiljen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt, enligt information på Hovets hemsida. "Leif Hylander har en lång bakgrund inom räddningstjänsten och anses vara en av Sveriges främsta kemexperter inom räddningstjänsten," lyder en del av motiveringen.

– Jag har arbetat med kemikalier sedan 1976 och har specialiserat mig på olyckor med farliga ämnen. På grund av detta har jag rest mycket, både i Sverige men också mycket utomlands. Perstorp har gjort sig ett namn när det gäller kem, säger Leif Hylander.

Jag fick höra att jag inte får dra några fredagsfräckisar

På plats vid middagarna finns representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges alla län, samt deras respektive. Även landshövdingarna är närvarande, eftersom det är de som nominerar middagsgästerna som sedan väljs ut av Hovet.

– Det var oerhört roligt och uppmuntrande att få brevet. Jag visste inte ens att jag hade blivit nominerad, säger Leif Hylander som tidigare i veckan fick träffa landshövding Anneli Hulthén för att gå igenom regler på den kommande middagen.

– Jag fick höra att jag inte får dra några fredagsfräckisar, så det är nog bäst om jag avstår från det, fortsätter Leif Hylander med ett skratt.

Middagsgästerna blir utplacerade så att en person från Kungahuset kommer sitta vid varje bord. Skulle Leif Hylander få välja bordsgranne fritt skulle det bli Carl Philip.

– Vi har ett gemensamt motorintresse, så det är klart att det skulle vara roligt. Men det blir säkert många intressanta samtal ändå, så det kvittar vem jag hamnar med, säger Leif Hylander och fortsätter:

– För mig är det en ära att ha blivit nominerad. Det är förbaskat roligt.

Tidigt på fredag morgon bar färden av mot Stockholm. Middagen börjar klockan 19.

Publicerad 22 September 2019 13:00