Foto: Pressbild

Hemtjänstpersonal får körkorten betalda – 67 personer väljs ut

HR-chef: "Satsar på en typisk kvinnodominerad verksamhet "

HELSINGBORG.

Ett antal anställda inom hemtjänsten ska nu få sina körkort betalda, som ett sätt att höja kompetensen – och stanna kvar på sin tjänst.

Satsningen drar igång redan i höst och innebär att 27 anställda inom hemtjänsten i Helsingborg i ett initialit skede får körkorten betalda.

De lyckliga har valts ut genom att enhetschefer har fått nominera undersköterskor och sjuksköterskor. Det handlar om medarbetare man vill satsa lite extra på och vars anställningsbarhet skulle öka med ett körkort.

Ola Falck, HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen, berättar att det är svårt att hitta kompetent personal till tjänsterna inom hemvården.

– Det är svårt generellt att hitta kompetenta undersköterskor. Vi har ständigt behov av bra personal, säger han.

Tanken är att ytterligare ett 40-tal anställda ska få samma möjlighet nästa år.

Det är inte kommunala skattepengar som bekostar satsningen. Det är istället 1,5 miljoner kronor från en fond som heter Omställningsfonden som gör detta möjligt.

– Det är svårare att driva en effektiv verksamhet om inte alla har körkort. I möjligaste mån vill vi se till så att så många som möjligt har körkort, säger HR-chefen som betonar att cykel och kollektivtrafik är första prioritet i transportväg när hemvården ska ut och hjälpa sina brukare.

Men somliga adresser kräver helt enkelt bil, förklarar han.

Kan inte detta uppfattas som lite orättvist av somliga, att en del har sett till att skaffa körkort på egen bekostnad innan de sökte jobb hos er?

– Jag ser det här som att det ska bli bra helsingborgarna, och att vi måste kompetensutveckla vår personal, säger HR-chefen som gör en liknelse med personalsatsningar inom mer mansdominerade yrken.

– Många arbetsförmedlare satsar på att betala körkort för de som ska köra bussar och lastbilar till exempel. Här satsar vi på en typisk kvinnodominerad verksamhet och det känns fantastiskt.

Fonden bekostar körlektioner upp till 30 stycken och annan nödvändig undervisning. Övningskörningen hemma och en handledarutbildning på 400 kronor får den anställde dock stå för själv.

Publicerad 22 September 2019 05:30