Albert Hedman är ett av 70-talet barn på Tellus förskola. I januari utökas platserna med tio när nya internationella avdelningen öppnar.

Albert Hedman är ett av 70-talet barn på Tellus förskola. I januari utökas platserna med tio när nya internationella avdelningen öppnar. Foto: Joel Winqvist

Här är förskolan som ska satsa på engelska för ettåringar

Ansvarig: "I den här åldern som grunden läggs"

HÖGANÄS.

Med start i januari kan ettåringar på Montessoriskolan Tellus lära sig bli tvåspråkiga. Då öppnar nämligen förskolan upp en internationell avdelning för de allra yngsta.

Världen förändras och det är viktigt att vi människor förändras med den, menar Jodie Olteanu.

Hon är pedagog på Montessoriskolan Tellus i Höganäs som de senaste åren startat upp ett par internationella avdelningar. Hösten 2017 för barn i åldrarna tre till sex år, och från och med i höst för lågstadieelever i årskurserna ett till tre.

Här syns Anna Johansson (till vänster) och Jodie Olteanu med förskolebarnen Albert Hedman och Olovia Nelson.

Här syns Anna Johansson (till vänster) och Jodie Olteanu med förskolebarnen Albert Hedman och Olovia Nelson. Foto: Joel Winqvist

Jodie Olteanu som ursprungligen kommer från Kanada har varit med på hela resan. Idag jobbar hon på den förskoleavdelning på skolan som är internationell.

– Kommunikation bryter barriärer. Och det blir till stor fördel för barnen att tidigt kunna lära sig ett andra språk, säger hon.

Och i januari öppnas alltså en likadan avdelning upp för skolans allra yngsta. Enligt förskoleansvarig Anna Johansson blir man först i Höganäs med att erbjuda detta i den här ålderskategorin.

Liknande satsningar har gjorts i skånska städer som Helsingborg och Lund, men än så länge är det inte särskilt vanligt på ett nationellt plan.

– Egentligen är det jättekonstigt. Det är i den här åldern grunden läggs, säger Anna Johansson som utgår från att det blir plats för cirka tio barn på den kommande internationella avdelningen för ett- till treåringar.

I Tellus förskoleverksamhet går i dag ungefär 70 barn.

I Tellus förskoleverksamhet går i dag ungefär 70 barn. Foto: Joel Winqvist

På avdelningen kommer det varje dag att finnas en pedagog som i huvudsak är engelskspråkig, samt en som pratar svenska men som i behov även kan prata engelska.

– För oss är det viktigt med lärare som har engelska som modersmål, så att det blir rätt uttal, förklarar Anna Johansson som berättar att två nya tjänster kommer att tillsättas med anledning av satsningen.

Infokväll

Den 1 oktober klockan 17.30 bjuds intresserade in till en informationsträff om kommande avdelningen på skolan. Då delar förskolan med sig av information och tankar om det som komma skall.

De som vill delta ombeds anmäla sig på 0705 343552. Träffen hålls på Hultabo på Rönngatan 14 i Höganäs.

Publicerad 21 September 2019 13:26