Glasslirare. Truls Christenson och Håkan Mild inleder nu samarbete.

Glasslirare. Truls Christenson och Håkan Mild inleder nu samarbete. Foto: Joel Winqvist/arkiv samt pressbild

Företaget goes bananas med glassig VM-hjälte

Frukträddare: "Ett utmärkt sätt att ta tillvara bananer på"

HELSINGBORG.

Som Lokaltidningen berättat om tidigare har det lokala fruktföretaget Rescued stora planer på att börja tillverka glass med hjälp av bananer som annars hade gått till spillo. Nu står det klart att man kommer samarbeta med en glassig VM-hjälte från 1994.

När vi intervjuade Truls Christenson, delägare på Helsingborgsföretaget Rescued, i våras öppnade han upp om de nya glassplanerna bolaget hade på gång.

– Det är ett roligt stort samarbete med en stor aktör, sa han då.

– I det här fallet kommer vi att stå för råvaran, den räddade frukten. Sen kommer vi ihop med en glassaktör göra spännande produkter, fortsatte han.

Äpplen är en av de frukter som Rescued satsat mest på genom åren. Här syns Truls Christenson inne i Rescueds lokaler i Helsingborg.

Äpplen är en av de frukter som Rescued satsat mest på genom åren. Här syns Truls Christenson inne i Rescueds lokaler i Helsingborg. Foto: Joel Winqvist

Nu står det klart att den aktören blir Lejonet & Björnen, som har funnits sedan 1977 och idag har sitt huvudsäte i Göteborg.

Frontar Lejonet & Björnen i dag gör ingen mindre än paret Mild, Katarina och Håkan. Den sistnämnde är en stor fotbollsprofil, känd för sin löpstyrka på plan och sina tuffa tag. Han lade inga fingrar emellan, och gjorde sig sannerligen inte känd som någon glaslirare. Men numer kan han faktiskt kallas för en glasslirare, med tanke på nya sysselsättningen. Han har bland annat fem SM-guld för IFK Göteborg på meritlistan (inklusive ett som sportchef). Han samlade även på sig 74 A-landskamper för Sverige, med VM-bronset 1994 som tungan på vågen. Håkan är i dag styrelseledamot i bolaget medan hans fru är VD.

Bananer är en av de frukter som slängs allra mest, enligt Rescued.

Bananer är en av de frukter som slängs allra mest, enligt Rescued. Foto: Adobe Stock

– 30 procent av all frukt och grönt som odlas slängs. Det är sjukt. Men det är sant. Det måste vi hjälpas åt att ändra på. Att göra glass är ett utmärkt sätt att ta tillvara på bananer, säger nu Truls Christenson, i ett officiellt uttalande.

30 procent av all frukt och grönt som odlas slängs. Det är sjukt

Den avlånga räddade frukten ska bli till glass i två olika varianter. En gräddglass med bananer och chokladsås samt en veganglass med bananer, kolasås och jordnötter, spetsad med lite havssalt. Produkterna släpps nu i dagarna.

– Vi är väldigt glada över detta samarbete. Vår bananglass har tidigare varit oerhört omtyckt och nu tillsammans med Rescued har vi utvecklat glassen samt att det lanseras en ny veganglass med räddade bananer. Detta är helt i linje med våra värderingar, säger Katarina Mild.

Publicerad 21 September 2019 00:00