Andreas och Linda Eriksson samt sonen Lucius har ett gemensamt intresse för akvariefiskar och tar i sin

Andreas och Linda Eriksson samt sonen Lucius har ett gemensamt intresse för akvariefiskar och tar i sin "fiskakut"emot fiskar som folk inte längre vill ha kvar. Foto: Lotta Venhagen

De räddar fiskar från en enkelbiljett med toalettexpressen

”Folk tycker nog att vi är lite konstiga”

HÖGANÄS.

Ett stort intresse för havet och akvariefiskar har fått paret Andreas och Linda Eriksson i Höganäs att fylla lägenheten med akvarium och starta vad de kallar en fiskakut. Hit kan folk som tröttnat på sina simmande husdjur vända sig för att ge dem ett nytt hem.

Av
Lotta Venhagen

– Det finns folk som tappat intresset för sina fiskar. Här kan de få mat och rent vatten istället för att hamna i toalettstolen, säger Andreas och visar runt i lägenheten där fem akvarier i varierande storlek just nu står längs med väggarna.

– Vi har haft både hund och katt men vi trivs bäst med fiskar. Det är något som tilltalar med växterna och vattnet och det har blivit ett gemensamt intresse för oss, förklarar Andreas.

Fem akvarium har Andreas och Linda Eriksson hittills fyllt sin lägenhet med och fler lär det bli.

Fem akvarium har Andreas och Linda Eriksson hittills fyllt sin lägenhet med och fler lär det bli. "Skulle någon komma med 300 guppies så löser vi det" säger Andreas. Foto: Lotta Venhagen

Genom sociala medier har paret spridit information om sin akutverksamhet. Ett femtiotal fiskar och ett antal akvarietillbehör har redan lämnats in till dem. Att det kan bli trångt i lägenheten om det skulle doneras ännu fler akvarium är inget som oroar dem.

– Vi letar ett större boende men skulle någon komma med 300 guppies så löser vi det, säger Andreas.

– Folk tycker nog att vi är lite konstiga, men jag pratar med fiskarna precis som om de vore en hund eller katt och gullar med bebisarna. Det är bara kärlek till fiskarna och att vi vill att de ska ha det bra, säger Linda och visar upp ett mindre akvarium där 40 fiskyngel simmar omkring.

Sammanlagt har paret för tillfället cirka hundra akvariefiskar av olika sorter och den som vill kan även komma och byta fiskar.

Sammanlagt har paret för tillfället cirka hundra akvariefiskar av olika sorter och den som vill kan även komma och byta fiskar. Foto: Lotta Venhagen

I dagsläget är fiskakuten bara en hobby. Det är donationer av fiskar och akvarium som gäller alternativt byteshandel av fiskar men i framtiden hoppas paret kunna utveckla sitt intresse.

– Vi brinner för det här båda två och vår dröm är att starta en liten fiskbutik, säger Andreas.

Publicerad 21 September 2019 00:00