Flera personer har fått hälsobesvär eftrer besprutning på ett fält i Kullabygden.

Flera personer har fått hälsobesvär eftrer besprutning på ett fält i Kullabygden. Foto: Adobe Stock

Flera blev illamående efter besprutning av fält: "Vi var tvungna att fly"

Miljökontoret i Höganäs utreder händelsen – Kemikalieinspektionen inkopplad

KULLABYGDEN.

Söndagen 8 september drabbades boende i Kullabygden av kraftiga hälsobesvär efter besprutning av ett sockerbetsfält vid Nyhamnsläge. Händelsen har lett till polisanmälningar, brandkårsutryckningar, sjukhusbesök och ett öppnat ärende hos miljökontoret. Ett vittne Lokaltidningen pratat med sprang ut på en åker för att stoppa besprutningen.

Av
Felix Alnemark

– Vi satt och åt kyckling men det smakade illa. Vi kunde inte ens känna lukten av nygrillad kyckling. Vi fick gå ut och kolla om det var gnistbildning ute eller om verkstadsfastigheten brann. Men det var en traktor som levde rövare. Det de kör ut luktar förjävligt. Som bränd plast, bränd olja och kemikalier. Det gick inte att vara i huset vi var tvungna att fly, säger en man som vill vara anonym.

Han berättar att han sprang ut på åker för att försöka få kontakt med traktorföraren.

– Jag sprang ut och försökte stoppa det förbannade ekipaget. Så här får det inte gå till. Det är omänskligt.

Han berättar att hans fru fick hälsobesvär och de bestämde sig för att uppsöka vård dagen därpå.

– Efter att ha suttit på vårdcentralen i Ängelholm i fyra timmar på måndagen och väntat åkte vid till lasarettet. Hon fick ont i hals och huvudet och ögonirritation.

Även brandkåren bekräftar att de ryckte ut efter larm i samband med besprutningen.

Det var klockan 19.30 som en lantbrukare besprutade ett fält med sockerbetor med bekämpningsmedlet Copet pro. Medlet är tillåtet om man har tillstånd och uppfyller vissa krav. Miljökontoret har inlett ett ärende efter att flera personer hört av sig till kommunen.

– Det är klart att det är oroväckande om folk har haft besvär. Vi har varit i kontakt med lantbrukaren och stiftelsen och de menar att de följt reglerna till punkt och pricka., säger Maria Fänge, miljöinspektör.

Kommer ni göra en åtalsanmälan om ni kommer fram till att det inte stämmer?

– Då kan vi agera på annat sätt. Om de har använt produkten på annat sätt, rörande dos eller koncentrat. Mycket kan hända och vi har många frågor att ställa, säger Maria Fänge.

Både Kemikalieinspektionen och bolaget bakom bekämpningsmedlet bekräftar att de är inkopplade.

– Vi har förstått att det har varit en händelse i Höganäs kommun och vi har snabbt kontaktat Kemikalieinspektionen for att få mer information om vad som hänt. Vi försöker fortsatt ta reda på omständigheterna hos kommunen och höra om de behöver mer information från oss och vi har informerat vårt huvudkontor om saken, säger Hanna Løyche, kommunikationschef på BASF i Danmark.

Medlet har stora risker för hälsobesvär vid kontakt. Flera personer har också polisanmält händelsen.

Lantbrukaren avböjer att kommentera artikeln men i kontakt med kommunen säger personen att lösningsmedlet i produkten kanske avdunstat och letat sig ner till bebyggelsen efter det att spridning skett på en höjd.

Vet du mer? Hör av dig till Lokaltidningens reporter på felix.alnemark@lokaltidningen.se

Publicerad 19 September 2019 15:29