Sebastian Gibrand är en av de tävlande i Kockarns kamp

Sebastian Gibrand är en av de tävlande i Kockarns kamp Foto: Linus Hallsénius/TV4

Världens näst bästa kock tävlar i Kockarnas kamp

"Att tävla i att göra ett torn av pommes frites var en stor utmaning"

SKÅNE.

Sebastian Gibrand från Helsingborg är världens näst bästa kock efter en silverplats i VM. Trots det var han mycket mer nervös när han skulle tävla i Kockarnas kamp. Den 24 september är det premiär på TV4.

– Jag gick in i tävlingen för att vinna. Det finns inget annat. Samtidigt är det otroligt många duktiga kockar, säger Sebastian Gibrand om med vilken inställning han gick in i tävlingen.

Han har stor erfarenhet av att tävla i matlagning och fick en silvermedalj i VM tidigare i år. Samtidigt var han mer nervös för tävlingsmomenten i tv-programmet än för att tävla i VM.

– Den stora skillnaden är att när det kommer till VM håller man på dagligen med att jobba med det. Men att tävla i att göra ett torn av pommes frites var en stor utmaning för det har jag aldrig någonsin gjort, skrattar Sebastian Gibrand.

Årets kockar i Kockarnas kamp.

Årets kockar i Kockarnas kamp. Foto: Linus Hallsénius/TV4

Han tycker att det var givande att lära sig mycket om både tv-produktionen såväl som lärdomar från de andra deltagarna. Tävlingen hölls i en lada i Tosterup på Österlen.

Sebastian Gibrand bestämde sig för att bli kock redan i 14-15-årsåldern hemma i Helsingborg.

– Jag fick plötsligt för mig att söka hotell- och restaurang. Det ska du absolut inte göra sa mina föräldrar. Jo, det ska jag, sa jag. Nej, det ska du inte, sa dem.

Genom att sätta målet att bli bland de tio nästa kockarna i landet inom fem år fick Sebastian Gibrand sina föräldrars välsignelse för yrkesvalet.

Det är ingen nyhet, det är bara att det inte hade kommit till Stockholm

Märks din bakgrund som Skåning i din matlagning?

– Ja, det tycker jag. Det som är populärt nu i Stockholm med närproducerat där man arbetar tätt med bönderna och hela den cykeln är ju något jag är uppväxt med. Det är ingen nyhet, det är bara att det inte hade kommit till Stockholm, säger Sebastian Gibrand.

På frågan om vad du gör om tio år så har du svarat "jobbar i en jämställd bransch". Kan du utveckla det?

– Ja, det är verkligen så att jag värnar svensk gastronomisk utveckling och ett av de stegen är jämställdheten. Det är jätteviktigt att kvinnor och män jobbar tillsammans för bättre dynamik, säger Sebastian Gibrand.

Han hänvisar till debatter om att restaurangvärlden är en av de branscher med sämst jämställdhet.

– Men ibland är det ett oförtjänt dåligt rykte för vi är också en av de bästa på att ta i tur med problemen, säger Sebastian Gibrand.

Du tävlar mot skåningen Walter Traub i tv-programmet. Vad kan du säga om honom?

– Walter, vilken fantastisk varm människa. Han har också drivet kring lokalt producerade råvaror. Han har en otroligt bred repertoar och kunskap och det var en ära att spendera tid med honom. Han är en tävlingsmänniska. Fråga honom om blodet och de rivna morötterna!

Sebastian Gibrand bor numer i Stockholm och har arbetat på flera fina restauranger i huvudstaden. Nu mer är han frilansande kock vilket gör att han kan arbeta med många olika typer av projekt som känns spännande.

– Jag coachar ungdomar i gastronomi, jag och en kollega håller på att projektera för att starta en restaurang längre fram. Jag håller på med allt från föreläsningar till catering och event, säger han.

Den 24 september klockan 20 visas premiäravsnittet.

Sebastian Gibrand

Född: Helsingborg

Bor: Stockholm.

Ålder: 31 år.

Meriter: Silverplats i Kock-vm, Bocuse d’Or 2019.

Gör: Arbetar som frilansande kock.

Publicerad 18 September 2019 00:00