Viveca Andersson oroas för att sanden ska orsaka stopp i stadens brunnar. Den högra bilden visar sanden på Drottninggatan, i höjd med Hamilton house.

Viveca Andersson oroas för att sanden ska orsaka stopp i stadens brunnar. Den högra bilden visar sanden på Drottninggatan, i höjd med Hamilton house. Foto: Privat

Sandinvasion på gatan: "Som att befinna sig i Saharaöknen"

Blåsten förde med sig en hel del sand från Fria bad

HELSINGBORG.

Vinden tog ett rejält grepp om Helsingborg i början av veckan. Bland annat yrde sand från Fria bad runt och ut på Drottninggatan, vilket Viveca Andersson reagerade på. "Det blir som en extra sandstrand här på Drottninggatan", säger hon.

Liknande sandförflyttningar har hon upplevt i staden de senaste åren.

När hon upptäckte det i början på veckan var hon snabbt framme med mobilkameran för att föreviga synen av sand som letat sig in på stadens gator.

– Man behövde inte gå till Fria bad för att få strandkänsla. Det räckte att kliva ut på gatan, säger Viveca Andersson som bor i hyreshuset Hamilton house ut mot Drottninggatan till.

Hon ger sig i kast med helt andra breddgrader än Helsingborgs, för att göra en liknelse.

– Det var som att befinna sig i Saharaöknen. Nu har jag aldrig varit där, men jag kan föreställa mig, berättar hon.

Det låter exotiskt?

– Ja, det är det ju. Det blir som en extra sandstrand, säger hon och skrattar.

Hur tänkte du när du såg all sanden?

– Att det var obehagligt att det yrde omkring så. Man känner sand i kläderna, ögonen, håret och överallt. När jag kom hem såg jag att väskan var full med sand, säger Helsingborgsbon. Hon misstänker att de vresrosor som tidigare fanns placerade i höjd med gräsmattan vid p-platserna vid Fria bad men som togs bort för några år sedan har ökat framkomligheten för sanden under blåsiga dagar.

Bilder från Drottninggatan samt utanför Ica Hamilton.

Bilder från Drottninggatan samt utanför Ica Hamilton. Foto: Privat

– För några år sedan fanns vresrosor där som ett skydd, då blåste inte sanden omkring, säger hon.

Viveca Andersson undrar vad som ska ske med sanden när det regnar och den blir blöt. Finns det inte risk att det sätter stopp i stadens brunnar då, undrar hon.

Å andra sidan kanske man får räkna med sånt här när man bor strandnära?

– Vissa kan invända mot det såklart, men jag tycker ändå att man måste kunna skydda sig mot detta. Det kan bli kostsamt och leda till stopp i brunnarna, säger hon och reflekterar kring åtgärder som att uppföra buskar som skydd eller doseringsslangar för att spola bort sanden.

Vi skickar frågan vidare till Tomas Terje, som är områdesförvaltare på stadsbyggnadsförvaltningen på kommunen. Han kommer med lugnande besked.

– Skulle det ske så åtgärdar vi det. Det är svårt att förutspå. Blir det stopp så får vi spola bort sanden. Det är vädrets makter och är svårt att värja sig mot, säger han när vi ringer upp.

Publicerad 18 September 2019 09:49