Självtestet består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa samt svarsbrev.

Självtestet består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa samt svarsbrev. Foto: Region Skåne

15 000 skånska kvinnor erbjuds cellprov i hemmet

SKÅNE. Under september månad får 15 000 skånska kvinnor ett självtest för gynekologisk cellprovtagning. Testet är frivilligt och riktar sig till kvinnor som annars skulle blivit kallade till en barnmorskemottagning.

Sedan 2017 har Region Skåne skickat testet till kvinnor som av någon anledning uteblivit från cellprovtagning under de senaste sju åren. Förhoppningen är att upptäcka cellförändringar hos fler kvinnor och därigenom förebygga livmoderhalscancer.

Nu tar Region Skåne ytterligare ett steg i sitt förebyggande arbete genom att skicka ett självtest istället för en kallelse till barnmorskemottagningen.

− Vi genomför just nu ett pilotprojekt som syftar till att få ännu fler kvinnor att göra en gynekologisk hälsokontroll för att tidigt kunna upptäcka cellförändringar. Vi vet att många kvinnor uteblir från besök hos barnmorska, kanske på grund av tidsbrist eller att man känner obehag inför undersökningen. Nu får de chansen att göra ett lika säkert cellprov hemma, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi, i ett pressmeddelande.

Pilotprojektet omfattar 15 000 slumpmässigt utvalda kvinnor som är äldre än 30 år.

− Nu hoppas vi på ett stort gensvar och att många skickar in sitt prov. Om pilotprojektet faller väl ut kan självtest komma att erbjudas alla skånska kvinnor, säger Gunilla Bodelsson.

Självtestet består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa samt svarsbrev.

Publicerad 17 September 2019 00:00