"Våra organisationer erbjuder verksamhet för barn och det är viktigt för oss att våra hälsofrämjande aktiviteter kan genomföras utan att barnen riskerar att drabbas av en så allvarlig sjukdom som TBE”, står det att läsa i brevet. Foto: Ritzau Scanpix/Adobe Stock

Vädjar i öppet brev: Inför gratis vaccination mot TBE för barn i Skåne

"En ökande oro"

SKÅNE. Inför gratis vaccination mot fästingburen hjärninflammation (TBE) för barn i Skåne. Det skriver Naturskyddsföreningen, Scouterna och Skånes Orienteringsförbund i ett öppet brev till regionpolitikerna.

I mitten av 1990-talet smittades ungefär 50 personer per år av TBE i Sverige. Det kan jämföras med de senaste två somrarna då nästan 400 personer drabbats av den svåra sjukdomen.

De tre föreningarna anser att det framtida friluftslivet i Skåne hotas av den alarmerande utvecklingen.

”För oss som gärna vistas i naturen för att exempelvis plocka svamp, orientera, motionera, studera vilda djur och växter eller bara koppla av bidrar detta till en ökande oro. Våra organisationer erbjuder verksamhet för barn och det är viktigt för oss att våra hälsofrämjande aktiviteter kan genomföras utan att barnen riskerar att drabbas av en så allvarlig sjukdom som TBE”, står det att läsa i brevet.

Eftersom det i nuläget inte finns något botemedel mot TBE ser föreningarna vaccination som det bästa sättet att förebygga smittan. Men det är inte billigt.

”I dag kostar första årets vaccination för en tvåbarnsfamilj i storleksordningen 4 500 kronor”.

Därför vädjar de tre föreningarna till regionpolitikerna att tänka om.

”Vi vill att alla barn, oavsett antal syskon och föräldrarnas ekonomiska situation, ska kunna delta i vår verksamhet utan oro för att smittas av TBE. Vi önskar därför att Region Skåne följer det goda exempel Region Sörmland utgör. I Sörmland är vaccination mot TBE av barn och unga mellan 3 och 19 år gratis”.

Gilbert Tribot (L) är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd. Han kommenterar brevet så här:

– Vi har diskuterat frågan. Men jag ser hellre ett TBE i så fall ingår i det nationella kostnadsfria vaccinationsprogrammet så att det blir lika för alla, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Publicerad 16 September 2019 00:00