Strax före klockan åtta hävdes avspärrningen på Stora Södergatan och trafiken släpptes på. Fastigheten kommer dock att vara fortsatt avspärrad.

Strax före klockan åtta hävdes avspärrningen på Stora Södergatan och trafiken släpptes på. Fastigheten kommer dock att vara fortsatt avspärrad. Foto: Byrd/Claes Hall

Ung kvinna allvarligt skadad efter kraftig explosion – gick förbi när det small

"Hela lägenheten skakade"

LUND. Under natten till lördagen inträffade en kraftig explosion vid en fastighet i centrala Lund. En förbipasserande kvinna i 20-årsåldern skadades i samband med smällen. Hennes skador uppges vara allvarliga.

Den kraftiga explosionen inträffade vid 02.40-tiden på Stora Södergatan och hördes av många personer som slog larm.

– Jag har aldrig hört en så hög smäll i hela mitt liv. Hela lägenheten skakade, säger en person som bor i närheten till Lokaltidningen.

När polis, räddningstjänst och ambulans kom fram hittades en skadad kvinna på marken. Enligt polisen har hon råkat gå förbi fastigheten i samma ögonblick som det exploderade.

– Hon har förts med ambulans till sjukhus, säger Evelina Olsson vid polisens ledningscentral.

Region Skåne meddelade senare att kvinnans skador betecknas som allvarliga.

Ett större område har spärrats av för teknisk undersökning. Den aktuella fastigheten ska vara ett tvåvåningshus med bostäder ovanför och butiker i gatuplan. En av lokalerna tillhör en livsmedelsbutik.

– Vi vet inte vad som exploderat eller mot vem det eventuellt riktat sig mot. Det finns flera verksamheter i fastigheten som vi håller på att undersöka, säger Evelina Olsson.

Händelsen utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till kroppsskada. Det finns ännu ingen misstänkt eller gripen.

– Polisen tar tacksamt emot tips i ärendet, säger Evelina Olsson.

Strax före klockan åtta hävdes avspärrningen på Stora Södergatan och trafiken släpptes på. Fastigheten kommer dock att vara fortsatt avspärrad.

Explosionen inträffade i ett tvåvåningshus med butiker i gatuplan och bostäder ovanför.

Explosionen inträffade i ett tvåvåningshus med butiker i gatuplan och bostäder ovanför. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Foto: Byrd/Claes Hall

Foto: Byrd/Claes Hall

Foto: Byrd/Claes Hall

Foto: Byrd/Claes Hall

Publicerad 14 September 2019 07:31