Visionsbild om hur Återbruket ska se ut samt Victor Wall.

Visionsbild om hur Återbruket ska se ut samt Victor Wall. Foto: Pressbilder

Köpcenter får återbruksbasar med 15 butiker: "Exalterade"

"Alla har varit väldigt exalterade"

MALMÖ.

En återbruksbasar ska öppna på Mobilia. På Återbruket kommer det bland annat att finnas begagnade och reparerade prylar eller nyskapelser av återvunnet material.

Förebilden till Återbruket är återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna, som startade 2012.

– Då var det ett helt nytt koncept. Den har tagit över ett helt köpcentrum och ligger precis sidan om en återvinningscentral, så antingen kan man lämna sina prylar där eller till Retuna, säger Victor Wall, projektledare på Återbruket.

Den 1 december öppnar Återbruket i de lokaler där Hemmakväll och en sybehörsbutik tidigare huserade. I den större lokalen kommer det att finnas en basar med omkring 15 butiker.

– De kommer att vara nischade på speciella produkter eller områden, som leksaker, kläder, möbler, elektronik och smycken. Jag har mina önskemål om vad jag vill se i basaren, men det är också lite upp till de som vill etablera sig där, säger Victor Wall

De insamlade prylarna och materialet kommer att fördelas ut till de butiker som finns på Återbruket. Butiksägarna får ta det som de tror sig kunna återbruka och sedan renovera och reparera det som behöver det.

En visionsbild av hur det kan se ut.

En visionsbild av hur det kan se ut. Bild: Pressbild.

Några butiker kommer att vara permanenta, andra pop-up. I den mindre lokalen kommer det att finnas plats för en fotostudio och föreläsningar. I källaren kommer det att finnas en verkstad.

– Alla som jag har pratat med har varit väldigt exalterade över att det öppnar en återbruksbasar i Malmö. Det kommer att drivas i projektform fram till nästa sommar. Om det skulle falla väl ut blir verksamheten permanent och kan till med växa, säger Victor Wall.

Prylarna kommer dels att komma från boende på Mobilia och andra Malmöbor, dels från verksamheter i köpcentrumet.

– Det kan vara en retur på låt oss säga en elmixer. Istället för att butiken gör en retur på den kan de lämna in den till oss så reparerar vi den. Förutom att de slipper att lägga ned pengar på en retur får den ett nytt liv hos oss.

I källaren kommer verkstaden att finnas.

I källaren kommer verkstaden att finnas. Foto: Privat

Han för just nu samtal med flera olika parter om olika samarbeten.

– Jag har blivit kontaktad av Emmaus som fick stänga i Marieholm på grund av det saknades brandskydd i de lokalerna. Nu har de en massa prylar som de inte vet vad de ska göra av. Vi skulle kunna tänka oss att ta oss an det som inte går att ställa på hyllan direkt utan behöver fixas.

Victor Wall är även i dialog med Va Syd och Sysav om att upprätta en återbruksdepå på andra sidan gatan.

– Den tomten används inte just nu. Det skulle göra det mycket enklare för Malmöbor som bor i stan och inte har bil att lämna sådant de inte längre vill ha. Just materialbiten har vi ganska klar, men vi är nu på jakt efter folk, organisationer och föreningar som vill etablera butik på Återbruket.

Fotnot. Återbruket kommer att hålla öppet hus under hela Miljövänliga veckan, 30 september – 6 oktober. Veckan avslutas en återbruksmarknad och skräpkonst-workshop, 5– 6 oktober. Detta görs i samarbete med Malmö stad och Lätt att göra rätt, som en del i #fixagrejen-veckan.

Publicerad 11 September 2019 08:58