Vid undersökningar har hundarna inte visat några större avvikelser.

Vid undersökningar har hundarna inte visat några större avvikelser. FOTO: ADOBE STOCK

Oron för aggressiv hundsmitta ökar – veterinärerna står handfallna

Tävlingar och utställningar ställs in i väntan på svar

SVERIGE. 21 hundar har hittills mist livet till följd av den aggressiva hundsmitta som just nu härjar i vårt grannland Norge. Oron är nu stor att smittan även ska sprida sig till Sverige. Samtidigt står veterinärerna handfallna. "Vi har inte en aning om vad det här handlar om", säger klinikchef Åsa Rising till SVT.

Den senaste tiden har ett stort antal hundar i Norge insjuknat i kraftiga kräkningar och diarréer som efter ett aggressivt sjukdomsförlopp lett till döden för flera av dem.

Nu rapporterar flera medier att även svenska hundar insjuknat i liknande symptom.

I Göteborg vårdas just nu en hund på djursjukhus efter att ha deltagit i en hundutställning i Norge och i Härryda i Västergötland har man valt att ställa in en stor agilitytävling på grund av oro för smittan.

Samtidigt berättar två svenska hundägare för Aftonbladet hur deras hund avled i liknande symptom redan i maj.

– När jag läste om vad som händer i Norge nu och såg bilder därifrån var det som att återuppleva allt igen. Det var exakt likadant med vår hund, säger hundens husse till tidningen.

Precis som vid flera fall i Norge togs den svenska hunden till veterinär omgående. Undersökningarna visade dock inte på några större avvikelser i hundens tarmar, varpå hon skickades hem. Strax därefter blev hunden sämre och morgonen därpå hittades hon dör i parets bostad.

– Det var blod nästa överallt i hela lägenheten, det stank järn. Det var som om någon hade fått halsen avskuren, det luktade som en brottsplats.

I Norge har man de senaste dagarna identifierat två olika bakterier som båda orsakar kräkningar och diarréer, men än så länge är det inte fastställt att det är just det som hundarna dött av.

– Hela veterinär-Sverige och Norge kliar sig i huvudet över det här. Vi har inte en aning om vad det här handlar om, säger Åsa Rising, klinikchef på djursjukhuset i Sundsvall och Östersund, till SVT.

Enligt Jordbruksverket arbetar de norska myndigheterna för fullt med att hitta orsaken till sjukdomen. Veterinärinstitutet i Norge har undersökt tre av de avlidna hundarna och väntar analyssvar inom de närmaste dygnen.

I väntan på svar uppmanar klinikchefen till lugn och sunt förnuft.

– Man ska bara använda sunt förnuft. Om man bodde i området där hundar dött skulle jag vara orolig och extra försiktig, men inte annars. Hundarna kanske inte behöver lukta på bajs om det går att undvika, men i största allmänhet behöver man inte var orolig. Inte än, säger Åsa Rising.

Publicerad 09 September 2019 10:21