Ett AliceaHus har byggts i Hasslöv. Det är en ny innovativ husidé.

Ett AliceaHus har byggts i Hasslöv. Det är en ny innovativ husidé. Foto: Johan W Jönsson

Huset som i princip inte behöver underhåll: "Mycket prisvärda"

Ett mindre, prisvärt och i princip underhållsfritt boende

HASSLÖV.

Vad är det som är på gång vid trekanten i Hasslöv snett över hembygdsgården? Jo, där byggs ett AliceaHus. Det är en ny och innovativ husidé – ett mindre och prisvärt boende som är i princip underhållsfritt. – Det är en enorm brist på billiga bostäder idag, säger Markus Palmnäs på Alicea AB.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Vi som ligger bakom det här är entreprenörer som jobbat inom industrin. Vi vet att det är bostadsbrist och kände att vi ville göra en liten satsning. Vi har allt som behövs i form av kompetens och leverantörer, säger Palmnäs.

Projektet är treårigt och med bygget i Hasslöv är man i slutfasen av satsningen.

– Detta är en ny typ av små och mycket prisvärda bostäder. Med allt klart har man en färdig bostad på under en miljon inklusive moms. Och då får man ett i näst intill underhållsfritt boende.

Konstruktionen är i princip helt utan organiska material. Det gör huset väldigt lättskött. Preliminärt pris för enbart hus på 30 kvm i basutförande beräknas bli från 650 000 kronor. Transport till tomt i platta packet, tomt, vatten och avlopp samt el tillkommer.

Husen kommer att vara på mellan 29,9 och 54 kvadratmeter. Huset i Hasslöv är på 42.

– Vi ser verkligen fram emot de kommande Attefallsreglerna där 25 ökas till 30 kvadratmeter. Då kommer förhoppningsvis många familjer vilja bygga till sig själva eller för uthyrning. Om man finansierar köpet genom att belåna sin befintliga fastighet och därefter väljer att hyra ut kan man, lite beroende på var man bor, säkerligen tjäna flera tusen kronor per månad, samtidigt ökar värdet på befintlig fastighet, säger Palmnäs.

Huset är

Huset är "nerskruvat" i marken. Bröderna Fredrik och Kristoffer Asp har monterat upp huset i Hasslöv. Fredrik, med skruvfundamentet, garanterar att huset står stadigt: "Det sitter som berget!", försäkrar han. Foto: Johan W Jönsson

För Palmnäs och hans kollegor är det en seriös satsning.

– Vi gör andra saker också men detta är en väldigt väl etablerad satsning som vi kunnat göra med hjälp av många års industriell erfarenhet. Vi har också samarbete med Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och Mälardalens Högskola i Västerås och Eskilstuna.

Varför just Hasslöv?

– Det är prisvärda tomter i Hasslöv. Dessutom är det ett mycket trevligt litet samhälle med närhet till fantastiska naturreservat, en av Sveriges finaste stränder och även till Båstad, Helsingborg och Halmstad. Sedan är det lite dyrt att ansluta till vatten och avlopp men det får vi ta.

AliceaHus ska förhoppningsvis lanseras under oktober och då kommer man att ha visning och invigning i Hasslöv.

– Vi har medvetet legat väldigt lågt och har inte marknadsfört oss. Vi vill se bra resultat på de hus vi producerar innan vi går ut med det. Vi kunde valt en mer undanskymd plats än den i Hasslöv men nu valde vi att göra så här och då får man räkna med uppmärksamhet och viss publicitet, säger Palmnäs.

Har det varit nyfikna ortsbor framme och pratat med montörerna?

– Det har absolut funnits ett intresse och en hel del människor har kommit fram och frågat hur man kan få upp ett hus så snabbt. Det har vi inget emot. Nu Jobbar vi på här och ser fram emot lanseringen i höst, avslutar Palmnäs.

Publicerad 08 September 2019 13:00