De tre partierna S, C och L tycker att en etablering av ett fängelse hade varit positivt för Hörby.

De tre partierna S, C och L tycker att en etablering av ett fängelse hade varit positivt för Hörby. Foto: Kriminalvården

Ratat fängelse kan hamna i annan skånsk kommun: "Hade kunnat ge en hel del arbetstillfällen"

S, C och L överens

HÖRBY.

Svedalaborna sade i våras blankt nej till att bygga ett fängelse i kommunen i en lokal folkomröstning. Sedan dess har både Trelleborg och Kristianstad aviserat att de kan tänka sig ett fängelse. Nu ger sig även Hörby in i matchen.

Vid kommunstyrelsens senaste möte initierade Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna ett ärende om att etablera ett fängelse i Hörby kommun.

– När Svedala drog tillbaka sina planer fick vi ett läge att spinna vidare på. Efter diskussioner med Centern och Liberalerna kom vi fram till att det hade varit något att satsa på. Framför allt för att det hade kunnat ge en hel del arbetstillfällen, jag tror det hade kunnat lyfta bygden, säger Renaldo Tirone, ordförande i Socialdemokraterna Hörby.

Per Björkgren, regionchef för Kriminalvården Syd, har i en tidigare intervju med Lokaltidningen sagt att en ny anstalt i Skåne är en nationell fråga.

– Vi behöver fler platser både på anstalter och i häkten, framför allt i Skåne. Den anstalt vi ska bygga är även en ersättning för den nedlagda Kirsebergsanstalten, därför letar vi efter en plats i det här området.

Förslaget är fortfarande i sin linda och Renaldo Tirone hoppas att det kan tas upp på nästa kommunstyrelsemöte.

– Det är angeläget att det prioriteras och utreds snabbt så att vi kan ta kontakt med Kriminalvården – om det nu är möjligt att etablera ett fängelse i kommunen. Var det skulle kunna placeras är upp till samhällsbyggnadsförvaltningen att ta ställning till.

Det finns sedan tidigare flera vårdhem och institutioner i Mellanskåne, och detta skulle kunna vara en fördel i eventuella förhandlingar med Kriminalvården, säger Tirone, eftersom det finns personal att tillgå i närområdet. Att Hörby ligger mitt i Skåne lyfter han fram som ytterligare en fördel.

Hur ställer sig de andra partierna till ert förslag?

– Spontant kändes det som att de inte var emot det i alla fall, snarare nyfiket intresserade, säger Renaldo Tirone.

Publicerad 25 August 2019 00:00