Målet med uppringningarna är att lura ut räddningstjänsten och filma brandbilarna.

Målet med uppringningarna är att lura ut räddningstjänsten och filma brandbilarna. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Polisen varnar för nya nät-trenden: "Kan kosta människoliv"

Flera falska larm på kort tid

SKÅNE.

Från hela Skåne har larm om barn som fastnat i gungor kommit de senaste dagarna och bara under lördagen fick räddningstjänsten rycka ut fyra gånger. Men allt är fejk för att barn och ungdomar ska kunna lägga ut bilder på sociala medier. "Det är olagligt – och det är ändå det minsta problemet", säger Rickard Lundqvist på polisens kommunikationscentral.

"Stuck in a swing" heter fenomenet som de senaste dagarna pågått i hela världen. Någon ringer till räddningstjänsten och berättar att det sitter fast ett barn i en gunga. Räddningstjänsten rycker ut med flera bilar, filmas och blir sedan utlagda under hashtaggen "Stuck in a swing". Några barn som är i nödsituation finns inte, utan det är bara ett sätt att få uppmärksamhet i sociala medier.

Under lördagen den 25 augusti har polisen larmats till fyra sådana händelser, två i Malmö, en i Trelleborg och en i Staffanstorp. Dessutom har räddningstjänsten tvingats rycka ut på ytterligare ett antal larm, normalt larmas nämligen inte polisen ut på den typen av larm.

– Jag har pratat med Räddningstjänsten syd som har om hand om en del av de skånska kommunerna, och de berättar om att det varit ytterligare minst fem fall där den senaste veckan, säger Rickard Lundqvist.

– Det är säkert betydligt mer spritt än så, frågan är om det finns fall i hela Sverige eller om omfattningen är ännu större än så, förklarar han.

Han berättar att de som ligger bakom uppringningarna hittills verkar vara mellan 13 och 16 år, eventuellt är några av uppringarna ännu yngre.

– Att falskeligen larma är ett brott som kan ge fängelse och det är ändå det minsta problemet. Mindre kommuner som Staffanstorp har bara resurser att vara på en plats samtidigt. Om det inträffar en brand med människor i bostaden kan de brinna inne för att räddningstjänsten lurats ut på ett falsklarm. Den här helt meningslösa leken kan kosta människoliv, varnar Rickard Lundqvist.

Många av dem som gör de här förstår inte allvarligt i det, misstänker Rickard Lundqvist.

– Vi vill uppmana alla föräldrar att prata med sina barn, så de inte hänger på och larmar falskt. Det här är ingen lek utan kan bli blodigt allvar, varnar Rickard Lundqvist.

Publicerad 25 August 2019 01:01