Att köpa en ny Tesla kostar runt en miljon kronor.

Att köpa en ny Tesla kostar runt en miljon kronor. Foto: Flickr.com/Per Eeg-Olofsson

Stadsdirektören får lyxbil att köra i tjänsten

"Ett väldigt förmånligt pris på den i det här sammanhanget"

LANDSKRONA.

Landskronas stadsdirektör Christian Alexandersson rullar runt i ett riktigt lyxåk. Hans nya tjänstebil är en Tesla i miljonklassen. Det är kommunalrådet Torkild Strandberg som godkänt bilvalet.

Av
Felix Alnemark

Enligt stadsirektörens anställningsavtal har han flera generösa förmåner. Han har rätt till en saftig fallskärm och han har rätt att plocka ut en tjänstebil i prisklassen tolv prisbasbelopp skriver Helsingborgs Dagblad.

I våras gick det tidigare leasingavtalet för hans Mercedes ut och då valde direktören en elbil i lyxklassen, en Tesla X. Priset för att köpa en sådan ligger på en miljon kronor men med den rabatt kommunen fick så landade priset på 700 000 kronor. Flera prisbasbelopp över gränsen.

Christian Alexandersson är Landskronas högsta tjänsteman. Nu har han valt ny tjänstebil, En Tesla X.

Christian Alexandersson är Landskronas högsta tjänsteman. Nu har han valt ny tjänstebil, En Tesla X. Foto: Per Eeg-Olofsson.

Han är attraktiv på arbetsmarknaden, det har ett pris.

Enligt det 36 månader långa leasingavtalet får Landskrona stad betala 12 300 kronor per månad det första halvåret för bilen. Sedan är månadskostnaden cirka 10 000 kronor i månaden. Det innebär totalt 373 800 kronor i leasingavgift.

Tesla X, om stadsdirektören får välja.

Tesla X, om stadsdirektören får välja. Foto: Flickr.com

Enligt Alexandersson ingår gratis el under leasingperioden.

– Då kunde vi komma ner på en nivå så att totalkostnadskalkylen blev bättre jämfört med den förra bilen, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Tidningen undrar om inte lyxbilen kan sticka i ögonen på folk.

– Det jag tittade på egentligen var att den låg inom behovet och att det var ett väldigt förmånligt pris på den i det här sammanhanget, säger Christian Alexandersson.

Enligt kommunalrådet Torkild Strandberg var det aldrig tal om att välja en billigare elbil.

– Det är inte jag som avgör detta. Det är en fri marknad. Christian Alexandersson var den stadsdirektör vi ville ha. Han är attraktiv på arbetsmarknaden, det har ett pris. Då har jag att ta ställning till om den kompetens som Christian besitter motiverar totalkostnaden för hans lön, och bil, säger han.

Publicerad 23 August 2019 11:37