Christian Sonesson är nöjd med att Microsoft har valt att etablera sig i Staffanstorp.

Christian Sonesson är nöjd med att Microsoft har valt att etablera sig i Staffanstorp. Foto: adobe stock/Staffanstorps kommun

120 nya arbetstillfällen när datajätte storsatsar i skånsk kommun

Mångmiljardsatsning ger över hundra jobb på orten

STAFFANSTORP.

Ett datacenter i världsklass ska etablera sig i Staffanstorp. Det är Microsoft som nu tar plats bredvid BMW:s lager på Kronoslättsområdet vid Malmövägen.

Av
Lena Karlsson

Nu står det klart att Staffanstorp blir platsen för en mångmiljardsatsning av Microsoft. På en yta av åtta hektar ska datajätten bygga ett datacenter i världsklass.

Satsningen som beräknas ge mellan 100 och 120 arbetstillfällen är enligt den största företagsetableringen i kommunens historia.

– Det är väldigt glädjande att - efter ett år av konstruktiva samtal - kunna berätta att Microsoft väljer att bygga ett datacenter i världsklass och etablera sig i Staffanstorp, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) i ett pressmeddelande.

Etableringen blir på Kronoslättsområdet vid Malmövägen, alltså samma område där BMW har sitt lager.

Förberedelserna för datacentret är i full gång.

Förberedelserna för datacentret är i full gång. Foto: Staffanstorps kommun

Det var efter en omfattande process med fler än 35 kriterier som datajätten valde ut Staffanstorp. Bland kriterierna som företagen tog med i bedömningen fanns band annat tillgången till kvalificerad arbetskraft och kraftförsörjning.

– Det är svårt att överskatta betydelsen av Microsofts storsatsning i Staffanstorp. Dels blir Microsoft en av kommunens största arbetsgivare, dels kommer företaget långsiktigt att bidra till lokalsamhället genom sociala fonder till kommunens verksamhet och vårt lokalsamhälle, säger Christian Sonesson.

Exakt hur de sociala fonderna ska gagna lokalsamhället är inte bestämt än. Men enligt Christian Sonesson handlar det om betydande resurser till exempelvis skola och utbildning, miljöprojekt, främjande av det lokala näringslivet och kulturhistoriska insatser.

– Företrädarna för Microsoft har i alla delar varit mycket konstruktiva och professionella i diskussionerna och jag ser fram mot att utveckla vårt framtida samarbete, säger Christian Sonesson.

De förberedande markarbetena har redan inletts, och i höst kommer även byggandet med själva huvudbyggnaden att påbörjas. Byggandet kommer dock inte att påverka omgivningen nämnvärt.

"Ett datacenter genererar väldigt lite trafik och omgivningen kommer inte att påverkas av höga ljudnivåer, buller etc.Microsoft vinnlägger sig om att minimera miljöpåverkan" står det i pressmeddelandet.

Publicerad 23 August 2019 10:30