Sperman togs in i schampoflaskor och upptäcktes därför aldrig i tullen.

Sperman togs in i schampoflaskor och upptäcktes därför aldrig i tullen. Foto: Adobe Stock

Smugglade sperma i åratal för att skapa "supergris"

Ville föra danska gener till Australien

DANMARK. Två danska män ska under åtta års tid ha smugglat dansk grissperma till Australien i schampoflaskor. Syftet med smugglingen var att göra de australiensiska grisarna mer fertila. Nu döms de båda männen till två, respektive tre års fängelse.

Enligt tidningen Daily Mail ska spermasmugglingen ha pågått mellan 2009 - 2017 och avslöjats efter att australiensiska myndigheter tagit DNA-prov på ett stort antal grisar, som då visat sig ha danskt DNA.

Totalt ska 199 suggor ha inseminerats med den danska sperman som förts in i landet via schampoflaskor och handkrämstuber, vilket gjorde att innehållet aldrig kontrollerades.

De nu dömda männen var under tiden för smugglingen båda högt uppsatta inom den australiensiska grisindustrin. Genom att inseminera de inhemska suggorna med dansk sperma hoppades de på att de att öka fertiliteten för att kunna producera fler kultingar på ett år.

De danska suggorna föder i genomsnitt 32 kultingar på ett år medan de australiensiska bara föder 26. Männen ville helt enkelt öka oddsen för bra profit.

Under 2017 fick australiensiska myndigheter tips om den olagliga verksamheten och genomförde DNA-test på ett antal djur i männens verksamhet. Man kunde då konstatera att de alla bar på danska gener.

Totalt ska sperman gett upphov till omkring 2000 kultingar under perioden och hade om den varit kontaminerad med någon smitta kunnat orsaka stor skada i den australiensiska köttindustrin.

Männen döms nu till två respektive tre års fängelse, samt att betala drygt 3,2 miljoner kronor i böter.

Publicerad 14 August 2019 00:00