Bjärreds långa brygga är ett exempel på naturturism med det lilla extra, vilket framtidens turister kommer kräva i allt högre utsträckning, enligt Carla Aguirre Muñoz.

Bjärreds långa brygga är ett exempel på naturturism med det lilla extra, vilket framtidens turister kommer kräva i allt högre utsträckning, enligt Carla Aguirre Muñoz. Foto: Åsa Meierkord

Framtidens turistmål: "Skulle kunna bli nya Rivieran"

”Design i upplevelsen blir allt viktigare, liksom högre standard”

TURISM. Bjuder framtidens turism på blomstrande möjligheter för det skånska näringslivet, eller är det en företeelsetar en dramatisk vändning när klimathotet är ett faktum? Lokaltidningen tog en titt in i framtiden tillsammans med Tourism in Skånes utvecklingschef och vice vd, Carla Aguirre Muñoz.

Av
Emma Brännman

Tourism in Skånes uppgift är att utveckla och marknadsföra Skåne som destination. Här ser man inga indikationer på att resandet skulle minska framöver, snarare tvärtom.

– Jag tror på en ökning överlag. Det är vad vi har sett i våra omvärldsanalyser och i andras prognoser, säger Carla Aguirre Muñoz.

Den demografiska utvecklingen är en starkt påverkande faktor.

– Gruppen äldre blir större på grund av att människor lever längre och är piggare. Samtidigt växer medelklassen globalt sett och får allt större möjligheter att resa.

En stark trend som Carla Aguirre Muñoz menar kommer att hålla i sig är efterfrågan på naturupplevelser.

– Man brukar säga att år 2050 kommer 70 procent av befolkningen bo i urbaniserade områden. Fler vill fly vardagen till naturdestinationer som ett sätt att koppla av. Även forskning visar allt oftare att naturen är viktig för oss, säger hon.

Men turisterna kommer inte att nöja sig med naturen i sig, utan vilja ha något som sticker ut på ett eller annat sätt.

– Tidigare har vi satsat på att prioritera turism från olika länder. Men i framtiden tror jag att den typen av marknader blir mindre viktiga, och intressen allt viktigare. Därför kommer Skåne att behöva satsa på olika nischer för att nå ut. Människor nöjer sig inte med naturupplevelsen i sig utan man vill ha något spektakulärt, något unikt, säger Carla Aguirre Muñoz.

Som ett exempel nämner hon de arkitektritade vindskydden ”Birk” och ”Birka” utmed vandringsleden vid Hovdala slott. Vindskydden är byggda som runda kojor, klädda i björkar, och går att hyra per natt. De har finansierats av Hässleholms kommun tillsammans med länsstyrelsen och Region Skåne.

– Design i upplevelsen blir allt viktigare, liksom högre standard. Vi ser även att segmentet ”Mobile homes” växer. Man vill komma nära naturen och samtidigt ha en viss bekvämlighet.

Samtidigt som naturen blir viktigare för oss människor är det en utmaning att bruka den utan att förstöra den. Det behöver dock inte krävas extrema eller arkitektritade konstruktioner för att locka ut turisterna.

– Det enkla kan vara minst lika exotiskt. Framtidens resenärer kommer inte vara lika vana vid naturen på grund av att de bor i stadsområden. De har kanske aldrig varit i skogen och plockat blåbär, vet inte hur man gör, och plötsligt blir det en exotisk och nischad upplevelse. Sådant som var vardag förr blir unikt, säger Carla Aguirre Muñoz.

De mer osäkra trenderna rör till exempel klimatet.

– Mycket beror på hur miljödebatten utvecklas. Skulle folk sluta flyga så skulle det påverka turismen globalt. Men det kommer att ske stora förändringar i transportnätet genom till exempel elektrifiering och därför tror vi inte att det kommer att bli någon svacka i resandet. Det är en naturlig del av mänskligheten att vilja resa och se sig omkring, det möjliggör möten över kulturella gränser, säger Carla Aguirre Muñoz.

Samtidigt stiger jordens medeltemperatur vilket rent teoretiskt skulle kunna innebära en annan stor förändring.

– Vi vet till exempel redan att det kommer att bli för varmt i södra Europa, säger Carla Aguirre Muñoz.

Så kanske kommer spanjorerna i framtiden att åka på charterresor till Skåne för att svalka sig?

– Ja, varför inte? Vi har en jättevacker sydkust som mycket väl skulle kunna bli nya Rivieran. Samtidigt har vi stigande havsnivåer och algblomning. Det är sådant som man måste hålla koll på. Kanske kommer vi att få sätta upp pooler vid stranden i framtiden för att kunna bada där.

Carla Aguirre Muñoz vill inte spekulera för mycket. Hon är dock inte orolig för vad som komma skall.

– Jag ser ljust på framtiden. Jag tror att turismen kommer att vara en stor möjlighet för hållbar tillväxt i Skåne. Skånes styrkor i framtidens turism ligger i det småskaliga och genuina. Samtidigt som mycket digitaliseras och automatiseras uppstår nya yrkesroller när det personliga mötet blir allt viktigare. Turismen kommer att vara en viktig del för att levandegöra landsbygden och för att skapa arbetstillfällen.

Publicerad 14 August 2019 00:00