På det lilla huset har Anette Flenstedt satt upp skylten

På det lilla huset har Anette Flenstedt satt upp skylten "Biblio-take and bring" och en uppmaning att antingen låna eller lämna en bok. Foto: Privat

Anette har öppnat ett eget minibibliotek: "Det har spridit sig"

Vem som helst får låna – eller lämna – en bok

HÖÖR.

Anette Flenstedt älskar att läsa böcker. Den passionen vill hon gärna dela med fler. Nyligen satte hon upp ett minibibliotek utanför hemmet på Kalvstigen i Höör där vem som helst kan låna – eller lämna – en bok.

– Jag var i Österrike på semester i somras och där såg jag ett litet bokhus. Jag tänkte att det hade varit kul att göra något liknande själv, berättar Anette Flenstedt.

Sagt och gjort. Sista semesterveckan fick hon hjälp av sin man att snickra ihop ett eget bokhus. Det är ungefär lika stort som ett dockhus med två glasdörrar som man kan öppna och stänga.

– Min dotter har döpt det till "Lilla biblioteket" och vi har även startat en egen Facebook-sida där man kan komma med bokönskemål till exempel.

Redan dagen efter att Anette satt ut det lilla biblioteket började utbudet att fyllas på.

Redan dagen efter att Anette satt ut det lilla biblioteket började utbudet att fyllas på. Foto: Privat

Det lilla biblioteket har stått ute i Anettes trädgård sedan söndagen den 11 augusti. Hon fyllde det med några böcker och ljudböcker och redan dagen efter hade utbudet utökats.

– Det är roligt att gå ut varje dag och se vad som hänt sedan sist. Jag har en kompis som lade ut ett inlägg i en Facebook-grupp och det fick snabbt 200 gilla-markeringar. Det har kommit förbi folk och tagit kort eller sagt att de kommer tillbaka med en bok lite senare. Så det har spridit sig.

Biblioteket är i princip helt färdig, men ska få ett plåttak för att kunna stå ute i alla väder. Om det blir populärt finns det utbyggnadsmöjligheter.

– Då får jag bygga på fler våningar, säger Anette och skrattar.

Det är roligt att gå ut varje dag och se vad som hänt sedan sist

Att få fler att läsa är ett syfte, att värna om miljön ett annat.

– En pocketbok är fullt duglig när man har läst den, det känns inte rätt att slänga den. Då är det bättre att skicka vidare och glädja någon annan, säger Anette Flenstedt.

Publicerad 14 August 2019 00:00