Rånarvapnet var en 9 mm Zastava.

Rånarvapnet var en 9 mm Zastava. Foto: Polisen

Elever hotades med skarpladdad pistol – på skolgården

Två ynglingar åtalas för grovt rån

LUND.

De två pojkarna i 20-årsåldern slog till mot tre ungdomar. De tog fram en pistol, visade de skarpa kulorna och riktade pistolen mot de tre ungdomarna – på Järnåkraskolans skolgård. Nu åtalas de för flera grova brott.

Av
ANDERS G BERGQUIST

På fredagen åtalades de två misstänkta rånarna, som i början av juli misstänks ha rånat tre unga män på Järnåkraskolans skolgård. De ska ha kommit och krävt att få pengar. En av de misstänkta rånarna tog fram en pistol, tog ut magasinet och visade kulorna.

Därefter vände han pistolen mot de tre ungdomarna som inte hade annat val är att bland annat ge bort sina dyrbara mobiltelefoner. Ett av rånoffren hölls också fången i bilen och tvingades åka och ta ut 500 kronor från en bankomat.

Enligt åklagaren har rånarna visat särskild hänsynslöshet och råhet, då de använde ett riktigt skjutvapen. Det fanns ett antal kulor i magasinet och risken för vådaskott var uppenbar.

Pistolen hittades när polisen gjorde husrannsakan i den misstänkta flyktbilen.

Pistolen hittades när polisen gjorde husrannsakan i den misstänkta flyktbilen. Foto: POLISEN

De två rånarna åtalas därför för grovt rån och även för grovt vapenbrott. Eftersom de inte är 20 ännu kommer de att få straffrabatt, men sannolikt får de avtjäna fängelsestraff.

Ingen av dem har dömts för något allvarligare brott tidigare, men en av dem har en svår missbruksproblematik och har de senaste åren tvångsvårdats.

Publicerad 12 August 2019 08:59