Anders Sjölin, Lokaltidningens chefredaktör och ansvarig utgivare.

Anders Sjölin, Lokaltidningens chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Rickard Gustafsson

Anders Sjölin: "Halleluja - en framtidsvision jag gillar!”

KRÖNIKA.

Framtiden – vad vet vi om den? Och går den ens att sia om utan att hamna helt offside? Frågan om hur framtiden kommer att se ut har människan spekulerat om i alla tider, med mer eller mindre lyckade resultat.

Av
Anders Sjölin

För sisådär 20-25 år sedan hade jag en vision om att mitt liv som 50-åring (en milstolpe jag närmar mig med stormsteg) skulle vara ett liv utan barn men med en jäkla massa pengar. Ja, jag vet. Jag var en ytlig idiot. Jag ber här och nu om ursäkt till alla som behövde stå ut med mitt tjugofemåriga jag. Han är ingen jag hade velat hänga med i dag.

Nåväl, visionen var mer av det ena (pengar) och mindre av det andra (barn) med andra ord.

Och den framtidsprofetian slog ju väl in. Ja, alltså visionen med mer av det ena och mindre av det andra. För i dag har jag fyra barn, och vad jag då har mindre av är med andra ord rätt så uppenbart.

Även om det inte blir precis så som man har tänkt sig, så kan det bli så oändligt mycket bättre än vad man någonsin hade förutspått.

Men det är ju det som är så fantastiskt med framtiden. Även om det inte blir precis så som man har tänkt sig, så kan det bli så oändligt mycket bättre än vad man någonsin hade förutspått.

Nog om mina tillkortakommanden som spåman. Vi höjer istället blicken och ställer frågan ”Hur ser Skåne och vårt absoluta närområde ut om 20-25 år”? I vårt specialtema "Framtidens Skåne" tittar vi djupt in i spåkulan för att få svar på just den frågan.

Befolkningsmängd, arbetsmarknaden, turism, lantbruket, infrastrukturen, välfärden är bara några av alla de fokusområden vi satt under lupp. Så häng med under den närmsta veckan, för online presenterar vi under de närmaste dagarna alla våra artiklar i ämnet.

I tider som dessa där man kan känna skam för än det ena och än det andra gällande vår planets framtid, så blir jag på extra gott humör när jag läser intervjun med framtidsforskaren Anders Ekholm. ”Människor har en tendens att vara pessimistiska inför framtiden, samtidigt som de romantiserar det som varit. Men det var inte bättre förr. Sanningen är den att vi aldrig har haft det så bra som nu. Och det kommer att bli bättre” siar Anders Ekholm. Halleluja - där har vi en framtidsvision jag gillar! Den ljusnande framtid är vår.

Publicerad 10 August 2019 00:00