Foto. Adobe Stock

TBE-vaccin inte för alla: "Absurt att det ska kosta så olika"

Allt fler väljer att vaccinera sig men kostnaden kan sätta stopp

SKÅNE. Allt fler skåningar väljer att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen TBE. Den höga kostnaden gör dock att alla inte har möjlighet. "Jag tycker det är absurt att det är så stor skillnad på pris. De som vill vaccinera sig borde få det subventionerat oavsett var man bor", säger Helena Sonmark, som fick sin första dos i våras.

Enligt en kartläggning som SVT gjort skiljer sig kostnaden för TBE-vaccin stort mellan olika landsting. I Sörmland erbjuds som exempel gratis vaccin till alla barn och unga mellan 3-19 år. I Skåne får betala drygt 400 kronor per person och dos och i vissa län är det ännu dyrare. Som mest får en familj på fyra betala nästan 11 000 kronor för att ett fullgott skydd under tre-fem år.

– Jag tycker det är absurt att det är så stor skillnad på pris. De som vill vaccinera sig borde få det subventionerat oavsett var man bor. Nu är vi förvisso bara två i familjen, men kostnaden springer snabbt iväg och är man då fler förstår jag att det blir svårt, säger Helena Sonmark, som vaccinerade sig och sin dotter under försommaren.

– Vi har ganska lätt att få fästingar båda två och rör oss mycket ute i naturen, bland annat på Österlen där det konstaterats några fall av TBE. Jag vet att risken att smittas i Skåne fortfarande är låg, men vi ville ändå vara på den säkra sidan, säger hon.

Sommarens rusning till de mobila fästingbussarna har visat att intresset för TBE-vaccin är stort, men den höga kostnaden sätter fortfarande stopp för många.

För trebarnsfamiljen Hamberg/Nilsson skulle tre doser vaccin kosta drygt 6000 kronor för ett fullgott skydd under tre-fem år.

– Då vi aldrig haft några fästingar, trots att vi rör oss mycket i skog och mark, har vi valt att avstå. Det är möjligt att vi hade vaccinerat oss om det hade varit billigare, men nu känns det onödigt dyrt då risken för oss att drabbas av TBE är liten. Vi försöker även undvika att vistas i högriskområden, säger Elin Nilsson.

Att subventionera vaccin för boende i riksområden, liksom i Sörmland, skulle kunna vara ett alternativ för att få fler att vaccinera sig.

2017 la Liberalerna i Skåne ett förslag om att göra just det. Liberalerna fick medhåll av Centerpartiet, men förslaget röstades till slut ner i regionfullmäktige.

– Vi tycker fortfarande att det skulle vara en bra idé att subventionera vaccinet för folk som rör sig i riskområden. TBE är en sjukdom som slår hårt och som kostar stora pengar om man smittas. Det behöver inte vara gratis, men det vore bra om det kan bli billigare och framförallt kosta samma oavsett hos vilken aktör man väljer att vaccinera sig. I dag är det öppet för de olika vaccinatörerna att själv sätta prislappen, vilket gör att det kan skilja tusenlappar, säger Gilbert Tibro, regionråd för Liberalerna.

TBE i Skåne

Under 2018 upptäcktes fem fall av TBE i Skåne. Riskområden som pekats ut är skogar norr om Kristianstad/Hässleholm, samt skogar runt Åhus, S:t Olof och Höör. TBE-smitta har även påträffats i Sandhammaren och i Järavallens strövområde.

Källa: Region Skåne

Publicerad 08 August 2019 00:00