Ansvariga för matvagnen måste ordna upp hygien och förvaring av livsmedel om de ska få fortsatt tillstånd.Genrebild.

Ansvariga för matvagnen måste ordna upp hygien och förvaring av livsmedel om de ska få fortsatt tillstånd.Genrebild. Foto: Adobe stock

Insekter i maten – matvagn riskerar få stänga

Livsmedelsinspektör fann blöjor och sängkläder tillsammans med livsmedel

SKURUP.

Kunder klagade på att de hade funnit insekter i maten de köpt från en matvagn i Skurup. Kommunens livsmedelsinspektör gjorde då en extra kontroll och fann en rad brister kring hygienen. Nu har ansvariga två veckor på sig att åtgärda felen.

Av
Mattias Grenholm

Vid en tidigare kontroll av matvagnen hade kommunens livsmedelsinspektör anmärkt på brister i hygienen. Bland annat låg det sängkläder, leksaker och blöjor i samma utrymme som där maten lagas. Golvet var belamrat med saker vilket gjort det svårt att städa. Detta är Ystads allehanda först med att rapportera.

Efter att ha fått in kundklagomål om insekter i maten bestämde sig Skurups kommun för en extrakontroll i fredags. Man fann återigen en rad brister i livsmedelshantering och hygien. Dessutom var det lika stökigt inne i vagnen som vid tidigare kontroll.

Vid inpektionen i fredags stod en bakdörr i vagnen öppen. Insektsnät saknades och utanför stod flera sopkärl.

Rå kyckling förvarades i rumstemperatur och höll en temperatur på +13 grader i stället för det högst tillåtna +4 grader. Frysta räkor tinades i rumstemperatur i stället för i kylskåp, som man måste.

Dessa brister, och en rad andra, gör att de ansvariga för matvagnen måste göra en rad förbättringar för att få fortsatt tillstånd. En ny kontroll kommer att göras om två veckor.

Publicerad 23 July 2019 09:50