Falska 500-kronorssedlar är i omlopp.

Falska 500-kronorssedlar är i omlopp. Foto: Riksbanken

Polisen varnar: Falska 500-sedlar i omlopp

"Blaskig färg och annorlunda material"

MALMÖ. Ända sedan början av året har polisen fått in anmälningar från butiker och privatpersoner gällande falska 500-lappar. I helgen har ytterligare flera butiker blivit lurade.

Av
Sofia Sundqvist

Bedragarna har haft som återkommande taktik att slå till mot snabbmatskedjor, där de förmodligen räknar in att personalen ska vara stressad och inte lägga märke till kvalitén på sedlarna.

Där köper bedragarna något för en mindre kostnad, betalar med sin falska sedel och får tillbaka riktiga pengar.

I helgen har flera butiker i Malmö råkat ut för bedragarna. Främst klädbutiker men också matvarubutiker.

– Det är svårt att säga om det är en eller flera som ligger bakom detta, men troligtvis är det flera, både i tillverkningen och vem som då genomför bedrägerierna och börjar handla med dessa, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisregion Syd.

Att sedlarna är falska kanske inte syns vid en hastig titt. Men enligt Nils Norling så kan materialet på vissa sedlar kännas annorlunda, och färgen har ofta upplevts som blaskig.

Än finns ingen misstänkt eller frihetsberövad, men polisen kommer fortsätta en utredning om penningförfalskning och bedrägeri.

– Vi kommer titta efter kameraövervakning ifall vi kan se likheter i signalament ifall det är en person eller en grupp personer som har varit särskilda aktiva i helgen, säger Nils Norling

Publicerad 22 July 2019 00:00