Tanken är att drönaren ska göra det möjligt att på ett enkelt sätt leverera medicin till behövande som inte själv kan ta sig till apoteket.

Tanken är att drönaren ska göra det möjligt att på ett enkelt sätt leverera medicin till behövande som inte själv kan ta sig till apoteket. Foto. Privat

Här får Anny, 91, sin medicin med drönare:"Väldigt kul och spännande"

Veberöd utvald som testbedd för projektet Smarta byar

VEBERÖD.

Digitala träd, uppkopplade vattenhoar för djur och cyklar som går att spåra via nätet. Det är bara några av flera innovativa projekt som just nu testas i Veberöd som blivit utvald som testby för projektet Smarta byar.

Av
Sanna Hjalmarsson

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

– Tidigare har man pratat mycket om smarta städer, men det är kanske här på landsbygden som dagens smarta digitala lösningar gör mest nytta, säger Jan Malmgren, VD för Smarta byar.

Att det blivit just Veberöd som valts ut som pionjär i projektet beror enligt Jan Malmgren mycket på den framåtanda som sedan länge format byn.

– Det är en öppen och stolt by med stort ideellt engagemang. Veberöd har varit först med mycket genom åren. Det var till exempel här man först provade Mer-öppet på biblioteken och även här som man först gjorde en kultur-och miljöinventering genom att utbilda byborna, berättar han.

Redan nu har tekniken testats för att bland annat koppla upp nyplanterade träd så att de själva kan berätta när de behöver vatten. Tankar finns även på digitala soptunnor som berättar när de behöver tömmas. Allt för att spara så mycket energi som möjligt.

Redan nu har tekniken testats för att bland annat koppla upp nyplanterade träd så att de själva kan berätta när de behöver vatten. Tankar finns även på digitala soptunnor som berättar när de behöver tömmas. Allt för att spara så mycket energi som möjligt. Foto. Alice Ericsson

Tanken är att Veberöd genom samarbete mellan projektet Smarta byar och kommunens Future by Lund och SOM-projektet, ska bli en forskningsby för landsbygdsutveckling. Hit ska forskare och utvecklare kunna vända sig för att testa sina idéer.

"De skulle

till exempel kunna användas som en förtrupp vid bränder"

– Vi hoppas på samarbete med flera skånska kommuner. Har man en idé kan den testas här i liten skala. När man sedan vet att det fungerar så kan man implementera det i större områden som exempelvis Malmö och Lund, säger Jan Malmgren.

På plats i Veberöd har man redan gjort flera lyckade satsningar med så kallad IOT-teknik som gör det möjligt att koppla upp fysiska saker till internet. Tekniken används sedan tidigare för rymdteknik där man behöver uppkopplingar som klarar både minimalt med ström och långa avstånd.

– Vi har bland annat gjort försök med plantskolor som kopplat upp nyplanterade träd för att kunna hålla koll på när de behöver vattnas och kopplat upp vattenhoar till djur som larmar när vattnet håller på att ta slut, berättar Jan Malmgren som även för dialog med räddningstjänst och polis.

– De är klart intresserade av hur man kan använda det för trygghet och säkerhet.

I veckan gjordes ett försök att leverera medicin med hjälp av drönare 91-åriga Anny Persson, som var mottagaren och tillika Jan Malmgrens mamma, tyckte det fungerade bra.

– Hon tyckte det var väldigt kul och spännande. Eftersom det inte är tillåtet att skicka i väg en drönare helt själv fick vi följa med leveransen den här gången, men vi hade i princip kunnat trycka på en knapp och skicka drönaren dit den skulle. Vi ville mest bevisa att det gick.

Användningsområdena för nyttiga drönare är många enligt Jan Malmgren.

– De skulle till exempel kunna användas av polis och räddningstjänst som en förtrupp vid bränder och olyckor, men även för att exempelvis transportera hjärtstartare till behövande, förklarar han.

Drönare är dock lite kontroversiella. Efter det första drönarförsöket har Jan Malmgren därför dragit i gång en omröstning på bysidan Veberod.nu för att höra vad byborna tänker om saken.

– Det är ju ingen idé att utveckla saker som byn inte vill ha, men hittills har det varit mycket positivt säger han.

Publicerad 20 July 2019 00:00