En nedriven kontaktledning på södra stambanan söder om Hässleholm ställer till det för tågen under morgonrusningen.

En nedriven kontaktledning på södra stambanan söder om Hässleholm ställer till det för tågen under morgonrusningen. Foto: Transportstyrelsen

UPPDATERING: Tågtrafiken normal tidigast söndag kväll

Förseningar och inställda tåg även norrut i landet

SKÅNE.

En nedriven kontaktledning på södra stambanan söder om Hässleholm ger inställda och försenade tåg i Skåne – även norrut mot Alvesta och Stockholm. Trafiken beräknas vara normal först på lördag morgon.

Av
Mattias Grenholm

Texten har uppdaterats klockan 14.05 på fredag.

Trafikverket fick meddelande om att en kontaktledning över spåret hade rivits ner mellan Höör och Hässleholm vid 03-tiden natten mot fredag.

Det innebär att all tågtrafik mellan Eslöv och Hässleholm ställs in och att följden blir förseningar och vissa inställda avgångar även på övriga sträckor söder om Eslöv och norr om Hässleholm.

Prognosen är att tågtrafiken inte kommer att kunna rulla efter tidtabellerna förrän någon gång under helgen, troligen först på söndag kväll.

– En prognos kan alltid ändras men som allra tidigast klockan 19 på söndag, inte omöjligt att det blir senare, säger Trafikverkets presskommunikatör Joanna Ljunggren.

Skånetrafiken har satt in ersättningsbussar för resenärer mellan Eslöv och Hässleholm, samt Kristianstad-Eslöv och Hässleholm-Lund.

– Vi uppmanar resenärer att ha koll på vår webbsida eller i Skånetrafikens app för information om varje avgång, säger Skånetrafikens presstalesperson Anne Aobadia.

Även SJ-tåg påverkas av störningen på södra stambanan. Tåg till och från Alvesta/Stockholm leds om via Helsingborg.

Ett skäl till att det hela drar ut på tiden är att den nedrivna kontaktledningen orsakat en brand i den närliggande spåranläggningen. Trafikverkets personal håller under fredagen på att undersöka om kablar eller annat kan ha skadats.

Att kontaktledningen rivits ner beror antagligen på att den har varit sliten eller skadad och nedrivningen har troligen skett när ett tåg passerat.

– Vi har en väldigt gammal anläggning med eftersatt underhåll, tyvärr, säger Joanna Ljunggren på Trafikverket.

Publicerad 19 July 2019 00:00