Genrebild.

Genrebild. Foto: Fredrik Larsson

Sju rån på en vecka – nu har domen fallit

Hotade flera till livet

SKÅNE.

Under mars månad inträffade sju rån på en vecka, där personer blev hotade med pistolliknande föremål och i vissa fall misshandlade. Inom en kort tid kunde en 14-åring och en 15-åring kopplas till rånen. Nu har domen fallit.

Av
Sofia Sundqvist

När en person blev rånad i Eslöv i mars månad så greps två misstänka personer av polisen kort därefter.

Personerna bar stöldgods från en rad andra rån som begåtts tidigare samma vecka, och detta blev en början till flera uppklarade fall och en fällande dom.

Gärningsmännen slog till första gången i Arlöv en kväll i mars. Då misshandlade, pistolhotade, och tvingade en man att att klä av sig – för att sedan försvinna med hans kläder.

En timma senare slog samma gärningsmän till Stadsparken i Lund, där de hotade en ung man med pistol och bad honom ge dem pengar. När det visade sig att han inte hade några pengar på sig släppte de honom.

Kort därefter gav gärningsmännen sig på en man och en kvinna i parken. De hotade dem med pistol och krävde dem på pengar, men de hade heller inga pengar på sig och blev då lämnade ifred.

Gärningsmännen fortsatte att leta nya offer i Stadsparken och hittade en man och en kvinna som de rånade på mobiltelefon, plånbok och hörlurar.

Sedan begav de sig till ett närliggande gym där en man hotades med pistol. De gick igenom hans väska men hittade inget till värde och begav sig från platsen.

Kort därefter begår gärningsmännen kvällens femte rån. Denna gång blir offrena fyra yngre män som åker skateboard i Stadsparken. En misshandlas och samtliga blir hotade till livet. Sen rånas de på pengar och mobiltelefon, innan två cyklister avbryter och gärningsmännen lämnar platsen.

Det är efter att en man i Eslöv blir rånad fyra dagar senare under liknande omständigheter som de unga männen identifieras och grips. Vid gripandet har de på sig föremål som kan knytas till de personrån som begåtts tidigare samma vecka. Också en pistol anträffas senare, som visar sig vara en kolsyrepistol.

Eftersom gärningsmännen var 14 respektive 15 år gammal när brotten begicks var bara den ena straffmyndig.

15-åringen döms för fyra fall av rån och fyra fall av rånförsök samt skadegörelse, till ett års sluten ungdomsvård.

Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet är sex års fängelse men att de tagit hänsyn till hans låga ålder.

Publicerad 19 July 2019 15:15