Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock.

Miljonbedragare gjorde bort sig på Ica-butik

Försökte använda sig av en före detta kollegas identitet

KRISTIANSTAD.

När bedragaren gick in på en Ica-butik för att hämta ut ett paket blev han tagen på bar gärning. Han använde sig nämligen av en kapad identitet som tillhörde en före detta kollega till Ica-personalen. Nu misstänkts han ligga bakom bedrägerier för miljonbelopp.

Av
Sofia Sundqvist

Det var i april som den 23-åriga mannen gick in på Ica kvantum i Åhus för att hämta ut ett paket som han beställt med en kapad identitet.

Men personalen började ana misstanke och larmade polisen – den identitet bedragaren använde sig av tillhörde nämligen en av deras gamla kollegor.

– Det slumpade sig så att mannen försökte hämta ut ett paket där den kapade personen tidigare hade jobbat, säger åklagaren Robin Andersson till Nerikes Allehanda.

Ica-personalen lyckades uppehålla 23-åringen och larma polisen, som grep mannen.

Det uppdagades att mannen de gripit misstänkts ligga bakom bedrägerier för närmare en miljon kronor, med drygt 70 drabbade personer.

23-åringen tecknade abonnemang, beställde dyra kläder och teknikprylar genom att kapa och ange andras personnummer. Sedan angav han sina kontaktuppgifter för att få information om när varorna var levererade.

I vissa fall har mannen använt sig av stulen legitimation och utgett sig för att vara bud åt målsägande. Åklagaren Robin Andersson tror också att han har använt sin egen identitet genom Bank-ID och Postnords app.

– Tyvärr är det inte så svårt att genomföra den här typen av brott som man skulle vilja, säger åklagare Robin Andersson till Nerikes Allehanda.

Den 23-åriga mannen är nu åtalad för flera fall av grovt bedrägeri och olovlig identitetsanvändning.

Publicerad 12 July 2019 14:02