29 matgäster på Malmörestaurangen blev matförgiftade under en vecka i maj.

29 matgäster på Malmörestaurangen blev matförgiftade under en vecka i maj. Foto: Adobe stock

29 personer blev magsjuka efter krogbesök

Malmörestaurangen förbjuds nu att kyla sina maträtter

MALMÖ.

29 personer blev matförgiftade efter att ha besökt en restaurang i Malmö i maj. Nu får restaurangen enbart servera nylagad mat tills de fått ordning på sina nedkylningsrutiner.

Av
Mattias Grenholm

I mitten av maj fick Malmö stads miljöförvaltning in flera anmälningar om matförgiftning. Sammanlagt 29 personer uppgavs ha blivit sjuka efter att under en och samma vecka ha ätit på en specifik restaurang i Malmö. Detta var Skånska dagbladet först med att rapportera.

Förvaltningen gjorde då en oanmäld livsmedelskontroll på restaurangen och kunde konstatera att det fanns brister i nedkylningsrutinerna. Man tog prover på fyra olika maträtter och resultaten var otillfredsställande på tre av dem.

"Misstänkt matförgiftning konstaterad" blev miljöförvaltningens dom. Flera kontroller på krogen följdes och då hade nedkylningsmetoder och rutiner ändrats men prover på restaurangens mat visade samma dåliga resultat som innan. Därmed togs även beslut om att restaurangen förbjuds att kyla ner livsmedel "eftersom allvarliga hygieniska brister har konstaterats".

– Det innebär att restaurangen endast får servera mat som är tillagad direkt efter beställning, säger livsmedelsinspektör Maria Svensson till Skånska dagbladet.

I år har miljöförvaltningen fått in 121 anmälningar om misstänkt matförgiftning på olika matserveringar i Malmö, vid något tillfälle var det uppåt 20 personer som blev magsjuka samtidigt.

Miljöförvaltningen gör alltid en utredning efter varje anmälan men det är inte alltid som restaurangbesöket är orsak till att man blir dålig i magen, uppger Maria Svensson.

Publicerad 12 July 2019 11:23