Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Var fjärde svensk kan inte släppa jobbet på semestern

Allra svårast för unga kvinnor

SVERIGE.

Har du svårt för att koppla bort jobbtankar på semestern? Då är du inte ensam – det har nämligen var fjärde svensk, och allra svårast är det för unga kvinnor. Det visar en ny undersökning från SIFO.

Av
Sofia Sundqvist

Sommaren innebär semester och ledighet för många, men det är långt ifrån alla som känner sig avslappnade.

Enligt Robert Persson Asplund, chefspsykolog på företagshälsan Avonova, har andelen unga som känner sig stressade ökat de senaste åren, och i högre grad hos kvinnor än män.

- Forskning visar att återhämtning är en grundförutsättning för att orka fortsätta jobba på längre sikt och undvika fysiska eller psykisk ohälsa, säger Robert Persson Asplund.

- Vi behöver alla bli bättre på att påminna varandra om värdet i att lägga undan mobilen och jobbet ibland, för att istället skratta, andas och umgås. Där kan arbetsgivare ta ett större ansvar, exempelvis genom att uppmuntra medarbetare att ta ut sin kompledighet och avråda från att kolla mejlen under semestern, säger Robert Persson Asplund.

Tre tips för återhämtning när du är ledig

  • Gör roliga saker. Prioritera aktiviteter som känns lustfyllda, och låt ”tråkgörat” vänta ett tag.
  • Motionera lugnt. Se till att röra på dig men undvik träning med krav på att prestrera. Yoga och promenader är exempel på meditativ, lugnande motion.
  • Umgås lagom. Träffa vänner som ger dig energi, men kom ihåg att göra rum i kalendern för luckor. Festligheter kan trötta ut och många behöver ”egentid” för att få balans i livet.

Källa: Avonova

Publicerad 10 July 2019 07:00