Korn från utgrävningarna i Uppåkra är utgångspunkten för Uppåkraölet som nu lanseras.

Korn från utgrävningarna i Uppåkra är utgångspunkten för Uppåkraölet som nu lanseras. Foto: Mikael Larsson/Adobe stock

Nu kan du smaka på järnåldern – historiskt öl släpps

Premiär för arkeologiskt öl i dag

UPPÅKRA.

På onsdagen släpps ett arkeologiska öl på Uppåkra arkelogiska center med inspiration från ett 1 500 år gammalt bryggeri. Drycken beskrivs kanske vara för den lite mer våghalsiga typen. "Jag hade nog inte direkt tänkt öl i modern mening när man smakar den", säger Arvid Lindmark som tagit fram ölet.

Pors i stället för humle, älgört och rölleka. Det har gett smak till ölet som under ett evenemang kan provsmakas på Uppåkra arkeologiska center utanför Staffanstorp. På orten tror man att Nordens äldsta ölbryggerier har funnits, något som upptäckt genom fynd av brända sädeskorn från 400- till 600-talen. Nu har man alltså tagit fram ett öl med inspiration från vad som kan ha bryggts där för 1 500 år sedan.

– Överlag ligger ölet långt ifrån den moderna uppfattningen vi har av öl. Det finns inget humle i till exempel, för vi har inge egentliga källor på att vi hade det i Skandinavien på den tiden, säger hemmabryggaren Arvid Lindmark som för Pax Brygghus i Flyinge har tagit fram drycken.

Han menar att lättölet har både en rökig och syrlig smak och att framtagningen har bestått av mycket experimenterande.

– Jag har pratat med arkeologer om vad man har använt och det finns ju inga skriftliga källor från tiden. Men nu har vi landat i något som vi är nöjda med.

Mellan klockan 10.00 och 14.30 idag, onsdag, hålls en visning på Uppåkra arkeologiska center där det finns möjlighet till provsmakning av järnåldersölet. Det kommer även framöver att säljas bland annat i det arkeologiska centrets kafé och shop, samt på Pax Brygghus samt andra återförsäljare.

Publicerad 10 July 2019 10:33