Varannan svensk har svårt att få pengarna att räcka.

Varannan svensk har svårt att få pengarna att räcka. Foto: Adobe stock

Mycket månad kvar i slutet av pengarna – då tillhör du majoriteten

Kvinnor känner större ekonomisk press än män – särskilt vid semester och högtider

SVERIGE.

Mer än varannan svensk upplever att det är svårt att få pengarna att räcka till. Framförallt vid oväntade utgifter men även under semestern – och fler kvinnor än män känner ekonomisk press.

Av
Mattias Grenholm

Trots att vi lever i en relativ högkonjuktur med låg arbetslöshet i Sverige så uppger hela 53 procent av svenskarna att det är svårt att få pengarna att räcka.

Detta gäller i hög grad vid oväntade utgifter men även om man har gjort ett planerat större inköp. Detta visar en ny undersökning av Novus på uppdrag av Svea Ekonomi.

Var femte person uppger att det alltid eller ofta är svårt att få pengarna att räcka tills nästa slant kommer in, medan lite fler än en tredjedel upplever ekonomin som ansträngd ibland, och då framförallt vid semestertider och vid jul.

– Det är väldigt viktigt att göra en hushållsbudget över utgifter och inkomster som uppdateras kontinuerligt. Med god planering och ett sparande blir det betydligt lättare att få ekonomin att gå ihop, säger Helena Klein på Svea Ekonomi.

Undersökningen visar att kvinnor upplever det svårare än män att få pengarna att räcka. 42 procent av kvinnorna uppger att julen kan vara ekonomiskt tuff, jämfört med 28 procent av männen. Under andra semestertider har 34 procent av kvinnorna svårt att få ihop budgeten men endast 24 procent av männen.

Även i samband med födelsedagar, då presenter ska köpas och kalas anordnas, upplever kvinnor att det tär hårt på ekonomin – 27 procent gentemot männens 19 procent.

Publicerad 10 July 2019 07:00