Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Man hade 90 katter trots djurförbud – hälften fick avlivas

Döms för djurplågeri

LAHOLM.

Mannen hade minst 90 katter i sin stuga, trots att han hade djurförbud. Nästan hälften av individerna var i så pass dåligt skick att de fick avlivas. Nu döms ägaren för djurplågeri.

En man boende i Laholms kommun hade 90 katter i ett sommarhus när polis gjorde kontroll hos mannen 2016. Djurägaren hade uppmärksammats av Länsstyrelsen tidigare och när man återkom kvarstod problematiken kring katterna.

38 katter var så pass illa däran att de fick avlivas, 51 en kunde ges nya hem och en individ dog. Enligt Länsstyrelsens bedömning fick katterna inte tillräckligt med mat och vatten vilket gjode dem både magra och uttorkade. Trots upprepade besök av Länsstyrelsen har myndigheten tidigare inte lyckats få ägaren att lämna bort katterna, rapporterar Hallandsposten.

Djurägaren nekar själv till brott och hävdade att djuren inte visade tecken på att må dåligt. Han lyfter även fram att han försökt hitta nya hem till katterna via katthem men att det har misslyckats.

Mannen döms nu vid Halmstads tingsrätt villkorlig dom och 60 dagsböter på 6 000 kronor för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Han slipper ett tre månader långt fängelsestraff då han är ostraffad sedan tidiare och anses leva ett ordnat liv.

Publicerad 10 July 2019 13:54