Lukta eller smaka på maten om den passerat bäst före-datum - verkar den okej, släng den.

Lukta eller smaka på maten om den passerat bäst före-datum innan du slänger den. Illustration/foto: Livsmedelsverket/Adobe stock

Många osäkra om bäst före-datum – tonvis med mat slängs

En femtedel tror det rör sig om sista förbrukningsdag

SVERIGE.

Det är dags för middag och du öppnar kylskåpet. Ajdå, korven du tänkt grilla har bäst före-datum igår. Om du då slänger korven och planerar om måltiden hör du till den femtedel av befolkningen som slänger mat i onödan, enligt en Sifo-undersökning.

Av
Mattias Grenholm

18 procent av svenskarna kan inte skilja mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag. I Skåne motsvaras det av cirka 245 000 personer, i hela Sverige runt två miljoner. Det visar en Sifo-undersökning som nätbutiken Matsmart har låtit göra.

Detta innebär att väldigt mycket mat slängs i onödan. Saken är den att matproducenter garanterar att varan håller exakt samma kvalitet vid bäst före-datumet som den gjorde när den tillverkades. Efter det är det upp till konsumenten att avgöra om maten går att äta genom att bedöma lukt och smak.

Detta gäller fram till märkningen sista förbrukningsdag då maten inte är säker att äta och till och med kan vara hälsofarlig.

– Matsvinn innebär onödiga utsläpp av växthusgaser. Vår vision är en värld utan matsvinn, säger Karl Andersson, vd på Matsmart som säljer felmärkta eller utgående varor, samt mat med kort bäst före-datum.

Svenskar har dock blivit bättre på att avgöra skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Vid en undersökning 2017 visade det sig att hela 33 procent inte visste skillnaden.

– Utvecklingen är positiv men vi är inte nöjda förrän alla svenskar vet att det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats, säger Karl Andersson i ett pressmeddelande.

Publicerad 09 July 2019 11:42