Sälungen på Fria Bad i Helsingborg som allmänhet slog larm om fick avlivas på söndagskvällen.

Sälungen på Fria Bad i Helsingborg som allmänhet slog larm om fick avlivas på söndagskvällen. Genrefoto: Adobe Stock

Sälunge fick avlivas – mamman kan ha skrämts bort av folk på stranden

"Folk måste hålla sig borta"

HELSINGBORG.

Många trodde att sälungen som hittats på Fria Bad i Helsingborg i fredags var övergiven, men i själva verket var sälmamman troligen bara ute på jakt efter mat. På söndagen fick ungen avlivas då den var så pass illa däran – något som kan vara ett resultat av närgången allmänhet.

Både polis och KFV, Katastrofhjälp för fåglar och vilt, fick mängder med samtal om en sälunge på Fria Bad i Helsingborg på fredagen. Många vara oroade för att den var skadad och allmänhet berättade bland annat om ett rosa märke på ungen.

Men enligt Birgitta Nordström på KFV är beteendet helt normalt och ungen var troligen frisk.

– Ungarna orkar inte alltid med jakten på mat, då lämnar mamman den på stranden under tiden, säger hon.

På söndagen var sälungen fortfarande kvar och polis gick ut med information där allmänhet ombads att hålla sig på avstånd från sälungarna och att människors närvaro stressar djuren och i värsta fall hindrar mamman från att våga sig upp på stranden och hämta sin unge.

Så sent som på söndagskvällen var sälungen fortfarande kvar på stranden och beslut togs om att avliva den.

– Beslutet togs med hänsyn till sälungen så då var så pass illa däran. Polis konsulterade länsveterinär innan beslutet togs, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

– På grund av att allmänheten inte respekterade 100-meters avståndet kan det ha bidragit till att mamman inte vågade ta sig upp på stranden och övergav ungen som fick avlivas, uppger han.

Birgitta Nordström menar att allmänhet måste tänka efter vid framtida liknande händelser.

– Det är inte ovanligt att man ser sälungar på stranden så här års. Men då ska man hålla sig väck och även hålla borta hundar från djuren, säger hon.

Publicerad 08 July 2019 10:51