En tromb drog fram över Skälderviken tidigt på måndagsmorgonen.

En tromb drog fram över Skälderviken tidigt på måndagsmorgonen. Foto: Jesper Eklind/Adobe Stock

Kraftigt åskoväder i natt – tromb drog fram

Kan komma mer redan i eftermiddag

NV-SKÅNE.

Kraftig åska, nederbörd med regn och hagel och tromber. Ett rejält oväder drog över nordvästra Skåne i natt. Och det kan bli mer åska redan på eftermiddagen och kvällen på måndagen. "Det kan vi inte utesluta", säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det var nog många som vaknade av rejäla blixtar och åskdunder under natten till måndagen. I Rydebäck rapporterades det om eventuellt blixtnedslag, men det rörde sig aldrig om något sådant, enligt räddningstjänsten nordvästra Skåne. Både från Helsingborg och Höganäs kom det kraftig nederbörd, bland annat med inslag av hagel.

– Det har kommit 20-25 millimeter regn på några timmar. Då blir det ganska intensivt och mycket vatten. Men det är inget som direkt sticker ut – det är inte helt ovanligt i samband med åskoväder. Hagel kan även förekomma även såhär på sommaren, men då krävs det kallare temperaturen en bit upp i atmosfären vilket vi har haft i dagarna i nordvästra Skåne, säger meteorologen Sofia Söderberg.

Jesper Eklind, boende i Arild, blev vaknade tidigt på måndagsmorgonen och fick bevittna en tromb över Skälderviken.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var faktiskt ganska häftigt att se den. Det var av slump jag såg den – den var precis i utkanten av ovädret, säger han.

Redan på måndagseftermiddagen och mot kvällen finns det risk för nya kraftigare skurar med inslag av åska i området.

– Det är inget vi kan utesluta. Med de här ovädrena kan det också vara stora variationer lokalt, säger Sofia Söderberg.

Under veckan ser prognosen ut att bjuda på fortsatt ostadigt väder med lokala skurar. Temperaturen ligger som i Skåne i stort kring 15-20 grader.

– Fram mot torsdagen blir det mindre regn och kanske lite mer sol.

Publicerad 08 July 2019 00:00