Neas finger slets av i en trasig rutschkana och läkarna säger att det finns 30 procents chans att hon får behålla fingret efter operationen.

Neas finger slets av i en trasig rutschkana och läkarna säger att det finns 30 procents chans att hon får behålla fingret efter operationen. Foto: Privat

Fyraåriga Neas finger slets av i rutschkana

Föräldrarna kräver nu att Lunds kommun tar sitt ansvar

TRELLEBORG/LUND.

Utflykten till Lund blev inte den mysiga upplevelse som fyraåriga Nea och hennes föräldrar hade planerat. På en lekplats skadade sig Nea så allvarligt att hennes finger slets av.

Av
Mattias Grenholm

Det var under familjeutflykten till Lund på onsdagen i förra veckan som olyckan var framme. På lekplatsen i Stadsparken åkte Nea nerför en rutschkana tillsammans med sin pappa och höll sig i ena sargen som går längs med kanan.

Men i sargen fanns en glipa som Neas högra pekfinger fastnade i – och slets av på mitten. Pappa Mattias tog av sig sin t-shirt och la som tryckförband medan mamma Karima ringde ambulans. En annan mamma hjälpte till med Neas lillebror så att Mattias och Karima kunde hitta det avslitna fingret.

– På akuten i Lund var det massiv personalbrist, det tog tid. Sedan blev vi omdirigerade till handkirurgen i Malmö, vi fick fingret i ett paket och en journal och blev tvungna att köra själva, två chockade föräldrar i rusningstrafiken, berättar Mattias för Sydsvenskan.

Nea opererades på handkirurgen i Malmö, benen i fingret stiftades ihop innan fingret syddes ihop. Efter en natt i sjukhussäng fick familjen åka hem på torsdagen. Beskedet de fått av läkare är att det är cirka 30 procents chans att Nea får behålla sitt finger – det finns stor risk att kroppen stöter bort den del som slets av.

– Vi har varit på återbesök idag men läkarna kan inte säga så mycket mer nu. Vi får vänta och se, säger pappa Mattias när Lokaltidningen når familjen.

Det var i denna rutschkana Nea skadade sig.

Det var i denna rutschkana Nea skadade sig. Foto: Privat

Han säger att Nea har ont ibland men får smärtlindrande. Handen är nu stabiliserad i gips och många återbesök återstår. Han befarar att hans dotter kommer att mista sitt finger och han och hans sambo har startat en Facebooksida, Stötta Nea, för att om möjligt göra Neas sommar mer positiv och kunna visa för henne att många människor har brytt sig om henne.

Dessutom är hoppet att framtida teknik ska kunna hjälpa Nea och till det kan det behövas ekonomiskt stöd och familjen vill på det viset vara förberedda.

– Vi har fått jättefin respons och det är väldigt många som har hört av sig och vill stötta oss, säger Mattias.

Nu tänker familjen gå vidare med detta, kontakta försäkringsbolag, och framförallt kräva att Lunds kommun tar sitt ansvar.

– De antydde att lekplatsen utsatts för sabotage och att de därför inte skulle vara ansvariga. Men det är de, och de kan inte skylla på andra för att en lekplats utsätts för slitage. Det är viktigt att , säger Mattias.

Lunds kommuns tekniska förvaltning har medgett till Sydsvenskan att rutschkanan troligen gått sönder genom sin konstruktion och yttre påfrestningar.

Publicerad 08 July 2019 15:54