Utbyggnaden av elnätet hänger inte med satsningar från företag och Region Skåne.

Utbyggnaden av elnätet hänger inte med satsningar från företag och Region Skåne. "Skåne hamnar i kläm när staten inte tagit ansvar för hela landets elförsörjning", säger regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M). Foto: Press, Adobe Stock

Politikerna om elbristen:

"Skåne hamnar i kläm"

Bagerijätte tvingas skjuta upp expansionsplaner

SKÅNE.

Skånska hamnar kan inte elektrifieras i den takt man önskar, flera aktörer tvingas ställa in expansioner i regionen och Eon har varnat för att elkraften inte hänger med när kollektivtrafiken byggs ut. Nu höjer skånska politiker rösterna. "Skåne hamnar i kläm när staten inte tagit ansvar för hela landets elförsörjning", säger Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Av
Andreas Holm

Utbyggnaden av elnätet hänger inte med. Nya laddningsstationer för Helsingborg-Helsingörs färjor, spårvagnar i Lund och utbyggd spårväg mellan Malmö-Lund. Listan kan göras lång med elslukande satsningar i Skåne. Men den skånska elbristen börjar bli ett faktum. Den drabbar även regionens egna kärnverksamhet där sjukhusen måste byggas om, vilket kräver mer elkraft.

– Skåne hamnar i kläm när staten inte tagit ansvar för hela landets elförsörjning. Barsebäck lades ner genom ett politiskt beslut, statliga Svenska kraftnät har misslyckats att bygga ut kraftöverföring till Skåne och nu senast har regeringen genom den höjda skatten på avfallsförbränning slagit ut kraftvärmeproduktionen, säger Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Tidigare har Eon varnat för elbrist i södra Skåne efter att förslaget om en kraftig höjning av koldioxidskatten, vilket kan tvinga energibolaget att stoppa elproduktionen i kraftvärmeverk.

– Vi tycker i grunden att skatt på fossila bränslen är bra för att styra utvecklingen mot återvunnen och förnybar energi, men när så höga skatter införs med några månaders varsel är det inte möjligt att ställa om till förnybara bränslen, uttryckte nyligen Marc Hoffmann, vd för E.ON Sverige, i ett pressmeddelande.

Nyligen fick även brödbolaget Pågens skjuta upp sina planer att bygga ut i Malmö. Detta efter att Eon inte kunde garantera el enligt Svenska Dagbladet.

– Jag hade aldrig väntat mig att få ett sådant besked i ett välutvecklat i land. Strömbrist är något man hör talas om i u-länder. Det är inget som ska hindra ett företag från att expandera i ett i-land, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal till tidningen.

Beskedet får Anna Jähnke (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden att reagera.

– Elbristen slår direkt mot den tillväxt och de nya arbeten som Skåne så väl behöver. Ska vi nå våra mål om ett fossileldningsfritt Skåne måste eltillförseln ökas, och då inte import av utländsk kolkraftsel, säger hon i ett pressutskick.

Publicerad 07 July 2019 00:00