En omfattande barnporrhärva upptäcktes. Nu döms totalt sex personer i ärendet.

En omfattande barnporrhärva upptäcktes. Nu döms totalt sex personer i ärendet. Genrebild: Adobe Stock

Stor pedofilhärva avslöjad – militär gjorde "specialbeställningar"

Totalt sex personer döms i ärendet

SVERIGE.

Kvinnorna producerade barnporr som de sedan sålde vidare till männen genom internet. Totalt rör det sig om drygt tusen bilder och filmer. Nu döms sex personer, varav en man anställd vid försvarsmakten, till fängelse.

Av
Sofia Sundqvist

Pedofilnätverket började nystas upp 2016 efter att polisen fått in ett tips. När IP-numret spårades kunde sex misstänkta personer identifieras, varav tre kvinnor och tre män, rapporterar SVT.

Det visade sig att kvinnorna spelade in material som de sedan sålt vidare till männen – som kunde beställa dokumenterade övergrepp efter egna önskemål om sexuella poseringar och innehåll.

En de av männen är anställd hos försvarsmakten. Han döms till 3,5 års fängelse för 19 fall av sexuellt utnyttjande av barn, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, och fem fall av anstiftan till våldtäkt av barn.

En flerbarnsmamma i 40-års åldern var en av dem som fick längst straff. Hon dömdes till 6 års fängelse för bland annat sexuellt övergrepp och våldtäkt mot barn.

Kvinnan har instruerat barn i hennes närhet att posera naket framför en webb-kamera, och sedan sålt vidare materialet i öppna forum på internet.

– En av knäckfrågorna i målet var hur vi ska se på så kallade förinspelade övergrepp i Sverige och vad som krävs för att en gärningsperson ska ha deltagit i ett övergrepp. Där delar tingsrätten vår uppfattning att man behöver inte befinna sig i precis samma rum, utan det räcker med att man finns i offrets omedelbara närhet. Den här domen konstaterar att barnen har befunnit sig i en tvångsliknande situation, säger åklagare Emelie Källfelt till SVT Nyheter.

En man i 50-årsåldern från Stockholmsområdet dömdes också till 6-års fängelse, då han bland annat har anstiftat våldtäkten som flerbarnsmamman dömts för.

En tredje man i 40-årsåldern dömdes till 2,5 års fängelse efter att ha beställt dokumenterade övergrepp.

Två andra kvinnor som efter beställning i smyg fotograferade bilder på barn av sexuell karaktär, har dömts till 6 respektive 8 månaders fängelse.

Publicerad 05 July 2019 13:28