Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Hemtjänstpersonal sov – vårdtagare dog under tiden

Misslyckades med sin uppgift att vaka

Hässleholm.

En man som återvänder från en sjukhusvistelse får hemtjänstpersonal som ska vaka över honom på natten. Men medarbetaren somnar under passet och under den tiden så dör mannen.

Av
Sofia Sundqvist

Mannen som vanligtvis vårdats i hemmet var i sämre skick än vanligt efter att ha kommit hem från en sjukhusvistelse. Därför sattes det in hemtjänstpersonal under natten.

På kvällen gjorde medarbetaren mackor och te till vårdtagaren och hans fru. Sedan satt det och pratade till paret gick och la sig.

När annan vårdpersonal klockan halv fem på morgon kommer för att besöka mannen så hittar de medarbetaren sovandes i en stol. När de väcker honom påstår han att mannen han vakade över sov lugnt – men det visade sig att han var död.

Händelsen är rapporterad enligt lex Sarah och beskrivs som ett fall av ”brist i tillsyn”. Men i rapporten konstateras det också att dödsfallet var väntat och att medarbetarens sömn inte har inneburit någon risk för vårdtagaren.

Nu har händelsen anmälts enligt lex Sarah. I rapporten beskrivs det som ett fall av ”brist i tillsyn”.

Där framgår det dock att dödsfallet var väntat och att medarbetaren inte har utsatt vårdtagaren för någon risk genom att somna.

Den kommunala enhetschefen har haft ett samtal med den ansvarige medarbetaren, rapporterar Kristianstadsbladet.

Publicerad 05 July 2019 09:53