Att Rebecka skulle vara tvåbarnsmor innan hon fyllt 20 var inget hon räknade med.

Att Rebecka skulle vara tvåbarnsmor innan hon fyllt 20 var inget hon räknade med. Foto. Privat

Rebecka fick reda på att hon var gravid – födde barn en timme senare

Tvingades bli vuxen över en natt

NÄR LIVET VÄNDER. För Rebecka vände inte livet på en sekund – det tog en timme. 18 år gammal vaknade hon mitt i natten av kraftiga smärtor i mage och rygg. När hon kom till akuten konstaterade läkarna att hon var gravid och skulle föda barn – inte om nio månader utan nu. "Jag kunde inte ta in det och fortsatte säga emot ända in i förlossningsrummet", berättar hon.

När dottern föddes 2003 hade Rebecka och hennes dåvarande pojkvän varit ett par i drygt två år.

– Vi var båda 18, bodde hemma och gick sista året på gymnasiet. Jag gick på p-piller och att vi skulle bli gravida var ingenting vi överhuvudtaget funderade över.

En natt vaknade Rebecka av kraftiga smärtor i magen och ryggen.

– Det var rätt kaotiskt. Vi visste inte alls vad det var så min pojkväns mamma körde oss till akuten.

På plats togs prover och läkarna kunde snart konstatera att det rörde sig om en långt framskriden graviditet.

– De kom in och sa att jag skulle ha barn och att jag skulle ha barn nu. Jag kunde verkligen inte ta in det och fortsatte säga emot ända in i förlossningsrummet, berättar Rebecka.

Mellan Jennifer och Evelina är det mindre än två år.

Mellan Jennifer och Evelina är det mindre än två år. Foto. Privat

Förlossningen var snabb och komplikationsfri. Dottern Jennifer var även normalstor, vilket fick alla att undra hur hon kunnat gömma sig i magen nio månader utan att märkas.

– Jag hade haft kvar min mens under hela graviditeten och jag hade inte direkt någon mage. Visst jag hade gått upp i vikt, men det trodde jag mest berodde på att jag och pojkvännen blivit bekväma med att ligga i soffan och äta chips, säger hon.

Att Rebecka kunnat genomgå en hel graviditet utan några symptom förklarade läkarna med att barnet legat nära ryggraden och att p-pillerna som Rebecka fortfarande tog sänkt hormonnivåerna så att hon inte märkte av något illamående.

De första månaderna efter den chockartade natten bodde Rebecka hemma hos sina föräldrar innan hon, dottern och dotterns pappa fick sin första egna lägenhet.

– Jag fick bli vuxen över en natt. Det var bara att finna sig i den nya situationen, säger hon.

När dottern var ett och ett halvt kallades Rebecka till en rutinmässig återkontroll på kvinnokliniken.

– Då upptäckte de att jag åter hade värden som såg konstiga ut. Jag var gravid igen – i sjunde månaden.

Inte heller denna gång hade Rebeckas kropp skvallrat om att något var på gång, men efter beskedet svällde magen plötsligt upp.

– Det var som att trycka på en knapp. På bara några timmar förändrades kroppen till en gravid kvinnas, berättar Rebecka.

Denna gång fick Rebecka i alla fall lite tid på sig att förbereda för barnets ankomst. Med barn nummer två i magen slutförde hon sina gymnasiestudier innan det åter var dags att bli mamma.

Båda döttrarna Jennifer och Evelina har från tidig ålder fått höra historierna om hur de kom till världen.

– När de nu själva börjar bli stora vet de att vara försiktiga.

Jennifer och Evelina i dag med småsyskonen Midori, 5 , och Oscar 4.

Jennifer och Evelina i dag med småsyskonen Midori, 5 , och Oscar 4. Foto. Privat

Rebecka är i dag 33 år gammal och mamma till fyra. Hennes äldsta dotter fyller snart 16 år. Trots att lång tid gått är tankarna kring det som hände ständigt närvarande.

– Jag tänker ofta på det och på hur livet hade sett ut om det inte blivit som det blev. Jag var ung och hade stora planer för framtiden. Det fanns så mycket jag ville göra som jag inte gjorde. Inte då i alla fall – nu har jag kommit på att jag kan göra det ändå.

Publicerad 04 July 2019 00:00