Polisen anser att bevismaterialet mot de misstänkta NMR-anhängarna är gott.

Polisen anser att bevismaterialet mot de misstänkta NMR-anhängarna är gott. Genrebild: Mostphotos

Nio nazister misstänkta för våldsbrott efter bråk vid Lund C

Polisen har fem timmars film att gå igenom

LUND.

Polisen i Lund har ett digert bevismaterial att gå igenom efter tumultet mellan nazistiska NMR och motdemonstranter vid Lund centralstation i lördags. Många människor filmade händelserna och polisen har nu identifierat nio nazister misstänkta för våldsbrott.

Av
Mattias Grenholm

Det var vid lunchtid i lördags som medlemmar i den nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen, ställde sig vid Lund centralstation och delade ut flygblad. Tumult uppstod när ett stort antal motdemonstranter dök upp.

Många personer filmade den cirka 20 minuter långa sammandrabbningen och dessa filmer har skickats in till polisen, som även själva filmade händelseförloppet.

– Många har filmat från olika vinklar, vilket gör att materialet är omfattande. Filmerna ger en klar bild av förloppet, säger kommissarie Karl Sandberg vid polisen i Lund till Sydsvenskan.

Polisen håller nu på att gå igenom sammanlagt fem timmars film och säger sig ha identifierat sex nazister misstänkta för våldsbrott, utöver de tre som greps och förhördes direkt efter lördagens händelser.

De tre är släppta men är delgivna misstanke om bland annat misshandel, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd mot polis.

– Antalet misstänkta är för närvarande nio stycken. Vi har, förutom de tre delgivna, via filmerna lyckats identifiera ytterligare sex misstänkta nazister som ska in på förhör, säger Karl Sandberg till Sydsvenskan.

Enligt polisen är de misstänkta mellan 16 och 20 år gamla. Inga av motdemonstranterna är i nuläget misstänkta för brott.

Publicerad 04 July 2019 14:50