Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Vart tolfte barn har skuldsatta föräldrar

"Som vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar"

SVERIGE.

Vart tolfte barn i Sverige lever i familjer där minst en förälder har skulder hos Kronofogden. Det visar nya siffror.

Så många som omkring 183 000 barn växer upp i hem där minst en förälder har skulder hos eller pågående skuldsanering hos Kronofogden. Till det kommer även ett okänt antal barn i hushåll med små marginaler.

– Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till, säger Tina Häggmark på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Många barn kan även bära på en skam för exempelvis hur man bor eller att man inte har råd att köpa saker som kompisarna har.

– Föräldrar är förebilder och hur vi agerar spelar roll. Det handlar inte om vad som rätt eller fel, utan bara om att vi vuxna behöver prata mera om pengar och konsumtion med våra barn. Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet, säger Tina Häggmark.

Så pratar du om ekonomi med barn

  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.
  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
  • Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

Källa: Kronofogden

Publicerad 30 June 2019 07:00