Kritiker menar att den nya momsen riskerar slå ut privata vårdföretag.

Kritiker menar att den nya momsen riskerar slå ut privata vårdföretag. Foto: Adobe stock

Höjda kostnader för inhyrd vårdpersonal får hård kritik

"Det här påverkar absolut glesbygden mest"

SVERIGE.

Från 1 juli införs moms på inhyrd vårdpersonal som ökar dessa kostnader kraftigt. Detta slår hårt mot privata vårdcentraler som kan tvingas lägga ner, befarar SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Av
Mattias Grenholm

Företag som hyr ut personal måste betala moms på tjänsten, en kostnad som läggs på den som köper tjänsten. Hittills har dock uthyrning av vårdpersonal som läkare och sjuksköterskor, varit undantaget från detta eftersom det setts som en vårdtjänst.

Men en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från 7 juni förra året ändrar på detta eftersom uthyrning av vårdpersonal likställs med annan personaluthyrning. Enligt domstolen spelar det ingen roll vad den uthyrda personalen jobbar med – tjänsten beläggs med moms.

Skatteverket har därefter beslutat att begära in moms på uthyrning av vårdpersonal från den 1 juli i år, vilket skapat stor oro bland privata vårdföretag, branchorganisationen Vårdföretagarna, samt SKL.

För privata vårdföretag blir det 25 procent dyrare att hyra in personal medan landets regioner endast får ökade kostnader på 6 procent, eftersom de kompenseras av medel från staten.

Region Skåne har lägst kostnad för inhyrd personal av alla landets offentliga vårdgivare, 1,8 procent av den totala personalkostnaden. Detta kan jämföras med Västernorrlands 13,1 procent.

– Det här påverkar absolut glesbygden mest och det är där som vården redan är mest pressad, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till TT.

Förvaltningsdomstolens beslut bygger på en tolkning av ett EU-direktiv. Kritiker inom vårdbranschen menar att tolkningen inte är självklar och pekar på Finland som valt att inte införa moms på uthyrning av vårdpersonal.

Den nya momsen har också medfört en politisk strid i riksdagen mellan regeringen och Centern. Finansminister Magdalena Andersson (S) tänker inte se över den nya momslagen utan rekommenderar i stället vårdföretag att exempelvis timanställa läkare, något som är momsfritt.

– Jag har svårt att se att vårdföretagens vara eller icke vara handlar om en momsfråga utan det handlar om att läkarna väljer att vara egenföretagare, säger Magdalena Andersson till SVT Nyheter.

Denna inställning irriterar Centerpartiet.

– Jag tycker att hon har fel. Ska vi ha en bra sjukvård över hela landet så är det viktigt att det finns både privata och offentliga utförare, dessutom står det tydligt i januariavtalet att det ska vara samma spelregler för privat som för offentlig sjukvård, säger Per Åsling (C), vice ordförande i riksdagens skatteutskott till SVT Nyheter.

Publicerad 27 June 2019 07:00