Nästa år införs en skatt på plastpåsar. En vanlig påse kommer kosta omkring sju kronor styck.

Nästa år införs en skatt på plastpåsar. En vanlig påse kommer kosta omkring sju kronor styck. Foto: Adobe Stock

Priserna på plastpåsar dubbleras med ny skatt

Väntas ge omkring tre miljarder till statskassan

SVERIGE.

Nästa år kan en vanlig plastpåse kosta sju kronor styck. Från och med årsskiftet införs en ny skatt på plastpåsar.

Av
Andreas Holm

– Vi står inför ett akut miljöproblem där människors hälsa och djurs överlevnad står på spel. Miljoner djur får varje år i sig plastpåsar och mikroplaster vilket är en katastrof. En skatt kan hjälpa till att styra mot att antalet plastpåsar som hamnar i naturen minskar, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), i ett pressmeddelande.

Skatten höjs med tre kronor för plastpåse av standarmodell och 30 öre för tunnar påsar, som exempelvis fruktpåsar. Skatten är ett sätt att nå EU-målet om att en person ska använda högst 40 plastpåsar per år senast 2025.

Enligt siffror från Naturvårdsverket använder idag svenskarna 83 plastpåsar per år jämfört med 198 som är EU-snittet. Regeringen att "den marina nedskräpningen är omfattande" och att varje år beräknas mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plastavfall hamna i haven. "Enligt Europeiska kommissionen består 80–85 procent av den marina nedskräpningen av plast och cirka hälften av det marina skräpet utgörs av engångsartiklar.", står det i förslaget.

Den höjda skatten väntas ge omkring 2,9 miljarder till statskassan och läggs på bland annat sänkt skatt på arbete.

– Vi tror att man påverkas av skattestyrmedel, det gör ju att människor kan fundera över om man behöver en plastkasse eller om det finns andra sätt att transportera hem varorna, säger Per Bolund till TV4 Nyheterna.

Plastbärkassar som är avsedda att användas flertalet gånger omfattas inte av skatten. Påsar som till exempel soppåsar och fryspåsar omfattas inte heller av skatten.

Publicerad 24 June 2019 00:00