Monica Persson tackas av barn, kollegor och förskolechefen Charlotta John när hela förskolan är samlad.

Monica Persson tackas av barn, kollegor och förskolechefen Charlotta John när hela förskolan är samlad. Foto: Emma Brännman

Monica har sett generationer komma och gå på förskolan – efter 43 år tackar hon för sig

Monica Persson var med när Mumindalen öppnade

KLÅGERUP.

Efter 43 år på Mumindalens förskola i Klågerup tackar Monica Persson för sig. Här har hon sett generationer växa upp.

Av
Emma Brännman

1976 var den då 22-åriga Monica Persson färdigutbildad barnskötare och tog sin första tjänst på Rödluvan i Bara. Strax därefter fick hon en tjänst på den nyöppnade Mumindalens förskola i Klågerup och ett nytt, långt, äventyr tog sin början. Monica Persson har alltså varit med och format både förskolan och Klågerups unga.

– När jag började här så trodde jag aldrig att jag skulle bli kvar så länge. Många har frågat vad som fått mig att fortsätta på Mumindalen och det är på grund av att verksamheten har förändrats och utvecklats hela tiden. Ett tag skulle allt som var nytt testas på Mumindalen, då både skolchefen och dåvarande förskolechefen var mycket för att testa nya saker. Vi var till exempel först i kommunen att bli hållbarhetscertifierade och få grön flagg, berättar Monica Persson.

"Det bästa med mitt jobb är att man får så mycket tillbaka av barnen", säger Monica Persson. Foto: Emma Brännman

Samtidigt som hon upplevt många positiva förändringar så har kraven på yrket ökat överlag.

– Det har gått från omsorg till lärande. Barnen är på förskolan längre om dagarna samtidigt som dokumentationen har utökats. Det gör att kraven blir större på personalen att se alla barns olika behov i sin utveckling, vilket leder till stress. Samtidigt är det positivt att förskolan fått en egen läroplan och att man synliggör små barns lärande och utveckling.

Monica Persson har varit fackligt engagerad genom lärarförbundet under många år och drivit frågor för att förbättra förskolepersonalens arbetsmiljö och villkor.

– Statusen på yrket har gått upp. Det har även lönen, men inte tillräckligt. Hade vi fått upp lönerna mer hade statusen höjts ytterligare och då hade vi inte haft någon brist på förskollärare.

Det är trots allt förändring och utveckling som gjort att hon velat vara kvar på Mumindalen och är tydligt att hon trivs med sitt jobb, med kollegorna och med barnen. Så pass bra att hon lovat att komma tillbaka som vikarie redan i höst.

Under sina 43 år på Mumindalens förskola har Monica Persson fostrat många Klågerupsbor.

Under sina 43 år på Mumindalens förskola har Monica Persson fostrat många Klågerupsbor. Foto: Emma Brännman

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att man får så mycket tillbaka av barnen, och förtroendet man får av föräldrarna.

Den 22 juli blir hennes sista dag innan pensionen. Sedan väntar en kombination av Monica Perssons två stora intressen.

– Jag tycker mycket om att resa så det hoppas jag kunna göra mer fram över. I slutet av juli åker jag med ett par kompisar till USA för att besöka ett stort scoutläger, för 50 000 personer. Jag är själv engagerad i scouterna och väldigt naturintresserad, det har förskolebarnen också blivit, säger Monica Persson.

Fakta

Namn: Monica Persson

Ålder: Fyller 65 i oktober

Bor: Lund

Intressen: Scouting och resor

Gör: Går i pension i juli, efter 43 år på Mumindales förskola

Publicerad 23 June 2019 00:00