Carl Strufve vill att Burlöv center ska ingå i en integrerad stadsdel.

Carl Strufve vill att Burlöv center ska ingå i en integrerad stadsdel. Foto: pressbild

Stora planer för anrikt köpcenter: "Vi vill skapa en integrerad stadskärna"

"Vi vet vad som krävs för en levande stadsdel"

BURLÖV.

En integrerad stadskärna dit människor söker sig inte enbart för att handla varor. Det är är visionen för området kring Burlöv center. Nu när detaljplanen för området är antagen kan planerna börja förverkligas.

Av
Lena Karlsson

Just nu pågår en omvandling av Burlöv center. Lokalerna där den stora matjätten Coop tidigare fanns håller på att anpassas efter att en annan matjätte, Ica, tar vid.

– Öppningen är planerad till efter sommaren, säger Carl Strufve, diektör för Norden på Grosvenor Europe som äger Burlövs center sedan 2012.

Så här ser visionen för den nya stadsdelen ut.

Så här ser visionen för den nya stadsdelen ut. Illustration: Arkitema Architects (beskuren)

Samtidigt håller foodcourten på att göras om. När den öppnas på Black Friday den 29 november öppnar dessutom en ny sushirestaurang. Fram tills dess får matgäster sitta i den glasförsedda lokalen bredvid.

– I hela centret pågår en förändringsresa. Det bli även en nytt toalettpaket.

Hur ser du på konkurrensen från näthandeln?

– Nittio procent av all handel sker idag i fysisk butik. Men i framtiden kanske du hellre vill göra någonting annat en lördag än att åka till ett köpcenter för att handla en teve. Därför satsar vi mer på själva upplevelsen.

I samband med att den nya detaljplanen för området är antagen kan nu ägarens planer sträcka sig även utanför själva köpcentret. Målsättningen är att förvandla området mot den nya tågstationen till en levande stadskärna.

– Vi vill skapa en integrerad stadskärna där centret ingår.

"Vi kanske bygger en konserthall"

I framtiden ska det byggas nya bostäder på den del av parkeringen som ligger mot tågstationen. På så vis bildas ett torg omgärdat av bostäder och med lokaler för handel på bottenvåningen. Tanken är att skapa ett torg som är levande alla dygnets timmar.

– Det ska finnas service, kulturupplevelser, uteserveringar, handel, gym, dagis, bostäder och kontor. Det är en ypperlig plats för kulturmöten. Vi kanske bygger en större konserthall.

Torget med de omkringliggande husen sammankopplas i sin tur med det torg som ska ligga i anslutning till Burlöv station. Men när byggplanerna kan skrida till verket eller när den nya stadskärnan kan vara klar är inte bestämt än.

– Vi måste gå igenom i detalj vilket som blir det bästa tidsspannet så att det samordnas med när tågstationen blir färdig.

I Sverige äger Grosvenor utöver Burlöv Center även Skärholmen Centrum, Haninge Centrum, Bålsta Centrum, Väsby Centrum och Lidingö Centrum. Företaget har även gjort liknande projekt i till exempel London och Vancouver.

– Vi har också en gedigen historisk erfarenhet. Vi har till exempel byggt stadsdelar i Mayfair i London redan år 1677. Så vi vet vad som krävs för att skapa en levande stadsdel, säger Carl Strufve.

Publicerad 21 June 2019 05:30